четвер, 07 червня 2012 00:30

Відвідувачі на виставці промочили ноги

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Відвідувачка розглядає полотна під час відкриття бієнале сучасного мистецтва ”Арсенале-2012” у столичному ”Мистецькому Арсеналі”. Під стелею висить скульптура чорношкірої жінки. Це проект ”Божество Маркс” шанхайської арт-групи ”МейдІн Компані”
Відвідувачка розглядає полотна під час відкриття бієнале сучасного мистецтва ”Арсенале-2012” у столичному ”Мистецькому Арсеналі”. Під стелею висить скульптура чорношкірої жінки. Це проект ”Божество Маркс” шанхайської арт-групи ”МейдІн Компані”

— Уже народ валит. Работа не готова. Гони сюда всех рабочих! — біжить залами столичного "Мистецького Арсеналу" куратор Олександр Соловйов, 54 роки. 23 травня тут відкрили бієнале сучасного мистецтва "Арсенале 2012". Показали роботи 100 художників з 30 країн.

— Якби знала, з якими труднощами доведеться cтикнутися в підготовці, не знаю, чи погодилася б організовувати, — каже директор "Мистецького Арсеналу" Наталія Заболотна, 39 років.

За годину до відкриття водомийна машина поливає асфальт на подвір'ї. Чоловік із голим животом у білій будівельній касці йде з лопатою розгрібати купу ґрунту. Робітник у синьому комбінезоні заліз на драбину й знімає на мобільний картини Андрія Сагайдаковського. Називаються "Сніданок на траві" й "Не гризи нігті". Діти намальовані олійними фарбами на старих килимах.

— Ми не встигли все розвісити, і я за це вибачаюся, — каже через перекладача куратор головного проекту 62-річний британець Девід Елліотт. — Останні 36 годин через проблеми з електрикою змушені були розставляти роботи при cлабкому освітленні. Виставка матиме стиль недоробленої.

Бієнале відкривають о 19.00. Майже одночасно приїздять прем'єр Микола Азаров, міністр культури Михайло Кулиняк та голова столичної міськадміністрації Олександр Попов. Глядачів пускають групами. У першій залі 18 робіт харківського фотографа Бориса Михайлова. 2000-го він отримав премію "Хассельблад". У Києві показав роботи із серії "Промзона", зроблені на заводах.

Хлопчик у сірому піджаку зупиняється біля кожної картини і запитує у мами:

— А что это такое?

— Не смотри, Миша, пошли дальше, — жінка відводить малого від робіт херсонця Стаса Волязловського. Художник намалював ручкою на старих білих фіранках портрети Тараса Шевченка й Олександра Пушкіна, а також чоловічі статеві органи.

До дзеркальної кімнати японки Йаю Кусама стоять у черзі семеро. Стеля й стіни зроблені з багатьох дзеркал. Зверху підвішені світлодіодні ліхтарі. До середини кімнати проклали гумовий місток. Решта залита водою.

— Тут всі виходять з мокрими ногами. Всередині через відбиток дзеркал воду важко помітити. Здається, що кімната не має ні кінця, ні краю, — каже охоронець. Від дверей іде стежка мокрих слідів.

— Не йди, Маша, бачиш, які красиві сходи, — каже Вікторія Коваль, 36 років, доньці. 5-річна дівчинка гладить рукою дерев'яні сходи у червоно-чорних блискучих сперматозоїдах. Рельєфний малюнок зробила індійська художниця Барті Кхер.

— Дітям тут цікаво, — говорить киянка. — Усе кольорове, хочеться помацати. Малій найбільше сподобалася робота, де на стіні можна побачити себе ззаду. Півтори години тут ходимо, а ще не все роздивилися.

Бюджет бієнале — 38 млн грн. Подію підтримав президент.

— Насправді, проект обійшовся значно дорожче, — каже Наталія Заболотна. — Половину обіцяла компенсувати держава. Решту намагалися знайти від спонсорів і меценатів. Чи брати гроші на мистецтво від президента зручно? Зручно! Попередній глава держави їх не дав.

Триватиме "Арсенале" до 31 липня. Вхід коштує 80 грн. Для дітей до 12 років — вільний.

"Київські галереї розраховані на тупих людей"

Виставку на ручну відеокамеру знімає 44-річна одеська арт-критик Ута Кільтер. Вона в довгій білій лляній сукні, волосся коротко стрижене. У кав'ярні ставить сумку на стіл, за яким сидять дві жінки пенсійного віку. Ті перезираються між собою.

— Мене сюди не пускали. Але я проникла, — каже російською одеситка і запалює цигарку. — Я дуже критично налаштована до організаторів. Пані Заболотна — там просто менталітет домогосподарки. Класична білявка! Але цікаві роботи є. Бо те, що пропонують київські галереї, розраховане на тупих людей. Дешевизна, яка так і промовляє: "Купи мене", — хоч ті твори можна хіба над унітазом повісити. Тут із задоволенням погупала ногами по інсталяції узбека В'ячеслава Ахунова. Він на манер голлівудської алеї зірок зробив алею диктаторів — портрети Че Гевари, Бін Ладена, Обами, Путіна.

Вчора була у арт-центрі Пінчука. Бачила, хто туди ходить і як усе сприймають. Це ПТУ №12. Більшість приходять просто посміятися. Вважають хорошим тоном подивитися виставку, а потім про неї поговорити. А тут є люди, зацікавлені в мистецтві. Сьогодні спілкувалася зі швейцарцями, голландцями, ірландцями. Добре, що для них у Києві є місце, де вони можуть зібратися і почуватися на достойному рівні.

 

Зараз ви читаєте новину «Відвідувачі на виставці промочили ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути