Ексклюзиви
четвер, 04 січня 2018 06:11

"Ви єдиний пригостили мене безкоштовно"

Автор: Тетяна САРАХАН
  Олександр Мельничук готує каву на новорічному ярмарку у Вінниці. Кладе у напій часник, м’яту, грецький горіх або бадан
Олександр Мельничук готує каву на новорічному ярмарку у Вінниці. Кладе у напій часник, м’яту, грецький горіх або бадан

— Після різдвяного дива повірив у Санта Клауса, — каже 49-річний Олександр Мельничук із Вінниці. 25 грудня на різдвяному ярмарку він отримав у подарунок кавове обладнання та 10 кг кави — бразильської арабіки.

У вівторок, 26 грудня, на ярмарку варить на гарячому піску каву з часником за абхазьким рецептом.

— 22 грудня такою кавою пригостив чоловіка. Він ходив у старих джинсах, на ногах були стоптані черевички, — згадує Олександр Олександрович. — Біля нього крутилися хлопці з відеокамерами. Питаю, що знімають. Вони готували сюжет "Як вижити у Вінниці безхатьку". Чоловік із Західної України. Нібито лишився без квартири, переїхав у Вінницю. Напік пиріжків у духовці і пробує продати.

У пиріжки замість начинки вклав побажання.

— Ніхто пиріжків не брав. І я відмовився, бо солодкого не їм. Але запропонував йому кави зі шматочками часнику. Каже: "У мене грошей нема". Заспокоїв його, що і в мене нема. Каса пуста, бо люди ще на роботі, — продовжує Мельничук. Готує три пор­ції кави: із м'ятою за грецьким рецептом, із часником та з цедрою апельсина й баданом.

— Я вкладаю душу під час приготування. Люблю дивитися на кавову пінку, що піднімається. Обожнюю, коли клієнти роблять перший ковток, — говорить. — Безхатько здивувався, яка ж то кава з часником. А коли спробував — випив усю. Пиріжка таки дав. Подякував і пішов. А ті хлопці з відео­камерами підсунули папірець для підпису про захист персональних даних і теж поїхали.

Безхатько повернувся до Олександра Мельничука за два дні. Заїхав на площу ярмарку на БМВ.

— Усі в шоці. Той самий чоловік приходить у брендовій одежі, весь "із голочки". Привітався. Каже: "Сподобалася ваша кава. Хочу зробити подарунок. Ви єдиний пригостили мене безкоштовно на цьому ярмарку". І вручає набір для приготування кави на піску. Коштує понад п'ять тисяч гривень. Ще привіз 10 кілограмів кави в зернах, на тисячу гривень. Я остовпів. Не знав, як реагувати. Десь у голові мелькнула думка, що то якась постановка, підставні актори. Та це — справжній бізнесмен. Назвався Андрієм.

Меценатом виявився 42-річний Андрій Дзюба, власник ресторану "Тантесофі" у Львові.

Про телевізійний проект організатори інформацію не розголошують.

Олександр Мельничук працював учителем фізики у він­ницькій школі №5. Останні роки був електриком у палаці мистецтв "Зоря".

— Став популярним. У Він­ниці почали впізнавати. Друзі дзвонять. Кажуть, так і мало статися. Нарешті всьо воздалося мені. Гроші за каву я не беру. Якщо хтось дає, то виручку передаю нашим військовим, — говорить Мельничук.

Каву в джезві навчився варити в армії, служив у Москві.

— Демобілізувався. Зайшов у маленьку кав'ярню. Розговорилися з бариста — він виявився з Білої Церкви на Київщині. Попросив підмінити його на годину. Пояснив, як лити воду, засипати каву, — пригадує. — Я загорівся цією справою. За рік із першої стипендії купив джезву. Відтоді в компаніях відповідаю за каву. П'ять років поспіль варю для вінничан на Фестивалі кави і на днях Європи. Тепер готуватиму на новому обладнанні.

Зараз ви читаєте новину «"Ви єдиний пригостили мене безкоштовно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути