Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2018 00:20

"Весілля закінчилося ще до обіду. Гості поїли та розійшлися"

Автор: фото з сімейного архіва Світлани Дзюми
  Світлана Дзюма й Чан Гуо Цін побралися чотири роки тому. Весілля святкували двічі — за китайськими й українськими традиціями
Світлана Дзюма й Чан Гуо Цін побралися чотири роки тому. Весілля святкували двічі — за китайськими й українськими традиціями

— Тривалий час працювала артисткою балету в Кореї. Доки чекала наступного контракту, вирішила попрацювати в Китаї. Там зустріла майбутнього чоловіка. Він прийшов подивитися спектакль, у якому танцювала, — розповідає 31-річна Світлана ДЗЮМА з міста Кременця на Тернопільщині. Чотири роки тому вийшла заміж за китайця Чан Гуо Ціна. Живуть у місті Вейфан. Виховують сина 3-річного Майкла.

— Із Чаном розмовляли англійською. Він хотів справити враження і назвався Вовою, — продовжує Світлана. — У той момент зрозуміла — це доля, треба лишатися. Перед тим, як летіла в Китай, разом із дівчатами в ніч на Андрія ворожили на судженого. Витягла папірець з іменем Володимир. Пізніше Чан похрестився і взяв собі це ім'я. З батьками знайомила його по скайпу.

Світлана і Чан відгуляли два весілля — за китайськими й українськими традиціями.

— У Китаї підготовкою свята займалася спеціальна фірма, — продовжує. — Вранці мене відвезли в перукарню. Потім переодягнули в червону сукню, яку бачила вперше, і привезли до будинку дядька чоловіка. Викупляти мене Чан приїхав верхи на коні. Суму викупу називають батьки нареченої. Рахують, скільки витратили на дитсадок, школу та освіту для доньки. У Пекіні ця сума може сягати 100 тисяч доларів, у маленьких містах — до 4 тисяч. За мене чоловік підготував 10 тисяч. Пояснила, що мої батьки грошей не візьмуть. Порадила купити їм якийсь подарунок, коли їхатимемо в Україну.

Після викупу нас посадили за стіл, подали лапшу з яйцями. Її у Китаї готують замість тортів на всі свята. Вважають, що вона довша, то щасливіше буде життя. Як поїли, Чан посадив мене в паланкин — криті носилки, які несли вісім чоловіків. Під час самої церемонії ми йшли назустріч одне одному. Чоловік стріляв із лука, а я переступала через маленький місточок і вогонь. Зустрівшись, ми тричі вклонялися: небу, землі, батькам і одне одному. Після цього шлюб вважали укладеним.

Святкування продовжили в ресторані.

— За столом треба було підійти до кожного гостя, — каже Світлана. — Мала з ними випити, а вони вітали і вручали конверти з грошима. Весілля закінчилося ще до обіду. Усі поїли й розійшлися. В Україні одруження святкували гучніше. На вінчання запросили 40 гостей, а потім усі гуртом поїхали в ресторан. Чоловікові все сподобалося, але він так і не зрозумів, як можна гуляти до ранку.

Зараз ви читаєте новину «"Весілля закінчилося ще до обіду. Гості поїли та розійшлися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути