пʼятниця, 23 грудня 2011 06:45

У класі вчаться три пари близнят

Автор: Фото: Ірина ЗДЖАНСЬКА
  Біля дошки у класі школи №3 міста Самбір на Львівщині зліва направо стоять близнята Анна і Юлія Гвоздьові, Владислав і Віталій Вороняки, Володимир і Вікторія Поливки. Дівчат вчителька розрізняє за формою брів. Братів-близнюків батьки одягають у різні светри. Удома діти часто сваряться, у школі захищають один одного. Читають і пишуть краще за інших учнів
Біля дошки у класі школи №3 міста Самбір на Львівщині зліва направо стоять близнята Анна і Юлія Гвоздьові, Владислав і Віталій Вороняки, Володимир і Вікторія Поливки. Дівчат вчителька розрізняє за формою брів. Братів-близнюків батьки одягають у різні светри. Удома діти часто сваряться, у школі захищають один одного. Читають і пишуть краще за інших учнів

— Віталик, не бігай! Зважай на себе. Боже, то ж не Віталик, це ти Владик. Ніяк не навчуся вас розрізняти, — каже вчитель початкових класів 40-річна Людмила Борсук. Вона у вівторок о 12.30 стоїть між двома рядами парт у класі Самбірської середньої школи №3 на Львівщині. Цього року тут набрали один клас першокласників. Серед 32 школярів три пари близнят.

— Я коли про це дізналася, була в шоці. За роки роботи в школі  такого не бачила. Уявіть, не одна пара, не дві, аж три. То як, має двоїтися в очах? — каже вчителька.

Уроки закінчились. Учні бігають між рядами. Людмила Семенівна заспокоює їх, доки не прийшли батьки.

— Думала, що ради собі з ними не дам. Але коли привели їх батьки на 1 вересня, трохи заспокоїлася. Втішило, що одна пара — хлопчик і дівчинка. Дівчаток Юлю і Аню можна трохи розрізнити по бровах. А от Віталика і Владика — майже нереально.

Поправляє волосся двом білявим хлопчикам.

— Віталику, чого ти тікав від братика, як колобок? До наших красунь Юлічки та Анюточки?

Хлопчик киває головою.

— Їх обох дуже тягне до дівчат-близнят. Недавно Юля й Аня трохи захворіли, так Віталік і Владик тут же побігли до них додому провідати. Їхні мами кличуть одна одну свахами. Кажуть, як виростуть діти, поженять їх.

Людмила Семенівна розсаджує учнів на свої місця, роздає пластикові коробки з кольоровими літерами й магнітні дошки. Ті викладають свої імена.

— У мене був такий великий живіт, що одразу всі запідозрили, що народжу двійню, — розказує 28-річна Марія Гвоздьова, мати 6-річних Анни та Юлії. — У родині чоловіка були двійнята. То й ніхто з них не здивувався. А я не могла повірити.

Із чоловіком на УЗД поїхали до Львова.

— У нас у місті діагностика слабенька. Коли лікарка підтвердила, що я ношу двійню, чоловікові аж дух перехопило від щастя. Ніяк не міг натішитися, всю дорогу родичів обдзвонював. А я собі думала: ну всьо — завал. Як я з ними справлятимуся? Дітки народилися на Святвечір. У перший рік було дуже тяжко, заплаче одне — тут же інше підхоплює. Якби моя мама не допомагала, плакала би і я з ними.

Сім'ї близнят дружать. Живуть по сусідству біля школи.

— Коли діти малі були, гуртом в колясках на прогулянки возили, — говорить 28-річна Леся Вороняк. — Мої Владик і Віталик народилися маленькими, семимісячними. Такі були кволі, що боялася їх роздушити на руках. Тепер повиростали. Удома можуть деколи битися. А в школі — нерозлийвода. Один за одного заступаються.

Анна і Юлія найшвидше складають свої імена. Показують матері. Та гладить кожну по спині.

— Ви всі мої молодці. Хто закінчив, може вдягатися і йти додому, — каже вчителька. — Я так помітила, що діти-близнята дуже здібні. Читають і пишуть краще за інших, вчать і наслідують одне одного. Страшенні добряки. Всьо, що мають, віддали б.

Володимира і Вікторію Поливків одягає їхня мати 33-річна Руслана.

— А рукавиці мої де? — шукає Володимир.

Сестра дістає їх з-під парти. Поправляє йому комір.

— Хлопець — то є хлопець. Не знаю, що він робив би без своєї сестрички. Вона стежить, щоб нічого не забув. Заспокоює, коли той бешкетує. Із дітей-двійнят хтось мусить бути стримуючим фактором, — говорить Руслана.

Зараз ви читаєте новину «У класі вчаться три пари близнят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути