Ексклюзиви
пʼятниця, 14 вересня 2012 05:00

За серпень упіймали 20 сталкерів

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Лялька у протигазі в одному з дитячих садків Прип’яті. Його на іграшку наділи туристи для ефектних фотографій
Лялька у протигазі в одному з дитячих садків Прип’яті. Його на іграшку наділи туристи для ефектних фотографій

2 жовтня 2009 року з'явилася електронна гра "Сталкер". Гравці віртуально пересуваються по Чорнобильській зоні та Прип'яті, розстрілюють мутантів і чудовиськ. "Сталкер" стала такою популярною, що люди кидають власні комп'ютери та їдуть у Прип'ять за пригодами.

— Только за август в Припяти мы поймали 20 сталкеров (люди, які досліджують небезпечні об'єкти і території. — "ГПУ"), семеро из них — иностранцы, — каже один з працівників пропускного пункту "Дитятки". Не називається. — Найстаршому 54 роки, наймолодшому — 17. Попит зріс після Євро-2012. До цього в місяць ловили двох-трьох нелегалів.

Сталкери пробираються у зону через колючий дріт. Штраф за незаконне проникнення — 300 гривень. От якби за таке садили, то певно боялися б більше.

До Прип'яті по 30-кілометровій зоні нелегальні туристи пересуваються пішки через ліс. А там усе кишить зміями і дикими тваринами. Практично на всій території немає мобільного зв'язку.

Нелегальні туристи залазять в аварійні будівлі. Зараз іде мова про те, щоб у Прип'яті зруйнувати всі споруди. Але на це треба кілька мільярдів гривень. Якщо держава не знайде таких грошей, то за 7-10 років будівлі розваляться самі. Я укріпив би і реставрував дім культури "Енергетик", готель "Полісся" та будинок із квартирою, де висить відривний календар із датою Чорнобильської катастрофи.

Зараз ви читаєте новину «За серпень упіймали 20 сталкерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути