вівторок, 30 грудня 2008 16:36

Юрій Іллєнко вигнав Ларису Кадочникову хворою з дому

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Народна артистка Лариса Кадочникова 43 роки грає у Київському театрі імені Лесі Українки
Народна артистка Лариса Кадочникова 43 роки грає у Київському театрі імені Лесі Українки

71-річна народна артистка Лариса Кадочникова призначає зустріч у столичному театрі ім. Лесі Українки, де грає 43 роки. Запрошує до гримерки, знімає довге чорне пальто.

У Москві є музей художника Іллі Глазунова. Кажуть, у ньому кілька ваших портретів?

— Так, — актриса сідає за столик обличчям до вікна. Розмотує білий пухнастий шарф. — Він виставив п"ять моїх портретів, на двох написано: "Лариса", — розмовляє російською. — Моя мати, актриса Ніна Алісова, отримала запрошення на його виставку. Потрапити на неї було неможливо, черга велетенська. Маму впізнала дружина Глазунова. Сказала, що саме вона надіслала запрошення, бо мати — її улюблена актриса. Я не знала — який Глазунов із себе. Аж раптом побачила в центрі молодого втомленого чоловіка з гарним шарфом. Його дружина Ніна — вродлива жінка — представила нас і сказала: "Дивися, які в Лариси великі гарні очі, ти маєш її намалювати". — "Мабуть, я так і зроблю", — відповів він. Наступного дня зателефонував, забрав мене зі ВДІКу, де навчалася, і повіз у майстерню.  Увечері поїхала додому на таксі, він дав мені грошей. Підіймаюся у квартиру, а Ілля стоїть між третім і четвертим поверхом. Коли він устиг? Підкорив мене чоловічою атакою. Ілля вчив мене одягатися, став для мене усім. Про наш роман говорила вся Москва. Мені в інституті казали: "Ну навіщо він тобі: старий, товстий, негарний?" (Кадочниковій було 18 років, Глазунову 30. — "ГПУ").

Дружина не приходила з"ясовувати стосунки?

— Вона розуміла, що йому потрібні цікаві обличчя. І сама їх підшуковувала. Розуміла, що всі художники захоплюються своїми музами. У цьому немає нічого поганого, якщо це триває тиждень. Наш роман з Іллею затягнувся на три роки. Я хотіла бути з ним, але Ілля не мав наміру розлучатися. Казав, уже має жінку до кінця йому віддану. Те, що роман вичерпався, ми зрозуміли одночасно.

Бачилися через 20 років. Зустріч вийшла важкою. Доля його дружини Ніни була трагічною: за кілька років вона викинулася з вікна. У зимовій шапці, щоб уберегти обличчя. Не хотіла, щоб Ілля побачив її негарною.

Вийшли заміж за Юрія Іллєнка, бо він запропонував одружитися першим?

— Абсолютно, — поправляє срібний браслет із турецькою символікою — синіми зіницями. — Після розриву із Глазуновим я втекла в цей шлюб, сховалася від переживань. Юра провів мене додому й освідчився. Було очевидно, що він закоханий давно. Весілля було легке, красиве, і життя після нього почалося теж легке й веселе.

Чоловік познайомив вас із режисером Сергієм Параджановим?

— Так. Ми йшли вулицею на зустріч із Сергієм. Щойно наблизилися до нього, він закричав: "Оце вона — Марічка!" Я не погодилася на його пропозицію: навіщо, у мене під боком "Мосфільм", де мене активно знімають, із ранку до ночі я в театрі. Та мене вмовили. Прийшла до керівника "Современника" Олега Єфремова і сказала, що на рік поїду зніматися в Україну.

Параджанов любив усіх дивувати подарунками. Із вами таке було?

— Якось на студію приїхали поляки. Жінка з делегації зняла із шиї ланцюжок із годинником-дзвіночком. Каже: "Це бабусин швейцарський годинник". Параджанов такий щасливий, дякує. За кілька хвилин я йду студією. Він гукає: "Ларисо, йди сюди. Дивися, який у мене годинник. На, одягай". Я зраділа, пішла собі далі, а назустріч — поляки. Треба було бачити обличчя жінки, якій належав годинник. Я одразу все зрозуміла, зняла й віддала їй. Параджанов підтримав мене після розлучення з Іллєнком. Приїхав на мій день народження хворий. Привіз коньяки, солодощі, трави, подарував мені шаль.

Про наш бурхливий роман із Глазуновим говорила вся Москва

З оператором і режисером Юрієм Іллєнком вона прожила 18 років. Він знімав Кадочникову у фільмах "Тіні забутих предків", "Вечір напередодні Івана Купала". Про розлучення Лариса Кадочникова згадує спокійно:

—  Усі актриси хочуть зніматися, кожна робить усе для цього. Так і ця актриса захотіла стати знаменитістю (Людмила Єфименко. — "ГПУ"). Режисер пересичується однією актрисою. Хочеться нового обличчя. Це дає новий імпульс у творчості. Можна було розійтися красиво, але не вийшло. Він вигнав мене хворою з дому. Занедужала через фільм, бо ходила під час зйомок у холодній воді. Жила в тітки, потім лежала в лікарні. Ціною страшного скандалу я відвоювала квартиру. Та машину, гроші, дачу він залишив собі.

Другим чоловіком актриси став Михайло Саранчук. Колишній директор Театру російської драми.

— 25 років тому він закохався в мене. Службовий роман, особливо в театрі, — така справа, про яку знають наступного дня. На нас сипалися анонімки, дзвінки з погрозами. Двері моєї квартири обписували. Але все припинилося після того, як Міша пішов із театру й сім"ї.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Іллєнко вигнав Ларису Кадочникову хворою з дому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути