понеділок, 13 квітня 2009 18:07

Юрій Чернов повіз до Італії іграшку загиблої доньки

У п"ятницю об 11.00 в італійському місті Аквіла ховали 8-річну Марію Чернову, яка загинула під час землетрусу. Тіло другої українки — 19-річної Анни Парубок — мають привезти на батьківщину.

— Сил нету сказать что-то — переживаю очень, — 35-річний Юрій Чернов, батько Марії, із невеликим портфелем через плече стоїть біля прохідного пункту в аеропорту "Бориспіль". Очі Юрія повні сліз, обличчя бліде. За годину в нього літак у Рим.

Чернов живе в місті Комсомольськ на Полтавщині. Працює вантажником у магазині. Із матір"ю Марії Оленою розлучився 1,5 року тому. Жінка забрала дитину в Італію. Чернов одружився вдруге, але дітей у новій сім"ї не має.

— Трусити почало 6 квітня о 3.30 ночі. Я по телевізору наступного ранку дізнався про трагедію. Із дев"ятої почав дзвонити Олені, але вона не відповідала, у слухавці лише по-італійськи щось говорили. Олена подзвонила через дві години, коли я був на роботі. Ледь не знепритомнів від такої новини, — береться за голову.

Донька вчилася в другому класі, знала італійську

Востаннє Чернов бачив доньку в грудні 2007-го.

— У колишньої дружини в Римі багато років живе рідна сестра, має громадянство, тримає піцерію. І в Олени було все добре. Донька вчилася в другому класі, знала італійську. Дуже хороша і розумна дівчинка була. Ми часто зідзвонювалися. Олена теж планувала отримати громадянство, — Юрій дістає з сумки іграшкового чорно-білого собачку. — Марія любила з ним спати, коли жила в Україні. Хочу поставити на могилу. Думав, тіло доньки забрати й поховати в Україні, але дружина не дозволила. Мій адвокат пояснив, що в мене мало шансів, бо опікуном Марії була мати. Олена ще в лікарні. Має струс мозку, перелом ноги. Коли доньку витягнули із руїн, вона ще була жива, але врятувати їй життя лікарі не змогли, — Чернов затуляє обличчя руками.

Документи для вильоту в Італію в посольстві оформили за дві години.

— Родичі та близькі дали трохи грошей. Коли повернуся в Україну, ще не знаю. Зараз про це не думаю.

Того ж дня, 6 квітня, у місті Аквіла під уламками чотириповерхового дому загинула 19-річна Анна Парубок із села Пчани Жидачівського району Львівської області.

— Землетрус не припиняється досі, — говорить заробітчанка 39-річна Христина Левкуша зі Львова. Вона збирає необхідні документи, аби тіло Анни перевезли в Україну. В Італії дівчина жила разом із матір"ю 43-річною Ляною Парубок і вітчимом Роберто Мільяріні, 53 роки. Винаймали квартиру в 4-поверховому будинку. Італієць також загинув. Ляна лежить у госпіталі. У неї пошкоджені нирки. Її стан медики називають критичним.

— Ляну рятувальники витягували з-під завалів. У госпіталь привезли непритомну, — каже Христина Левкуша. — Лікарі ввели її в штучну кому та провели діаліз. Тепер вона на апараті штучної нирки.

Перед трагедією Ляна Парубок зателефонувала до Христини.

— Об 11-й вечора питала мене, чи чула по телевізору про прогнози щодо страшного землетрусу. Я сказала, що вже два-три місяці трясе — і нічого, — зітхає жінка. — Однак Ляна переживала. Тут усі бояться опинитися без даху над головою. Сказала, що йдуть на вулицю. Багато людей ночували в машинах. Вони також лягли в автомобілі. А тоді невідомо чому повернулися в квартиру. Коли завалився будинок, спали на ліжку. На їхній вулиці тільки той будинок упав, інші лише пошкодило. Мій дім уцілів, тільки все всередині розбилося. Людей евакуювали, всі живуть у наметах біля моря.

Роберто поховали в п"ятницю. 10 квітня в Італії оголосили днем масового похорону загиблих під час землетрусу. Анна спочине в рідному селі.

— У місцевій газеті надрукували список загиблих. Там Аню та Роберто знайшла. Ляни не було — то я почала пошуки по всіх госпіталях. Тут такий хаос робиться, — каже Христина Левкуша. — Зараз їду до неї в лікарню. Тіло Ані без дозволу матері не можуть переправити в Україну. Збираю документи, що Ляна недієздатна. Тоді оформлю опікунство і дівчинку перевезуть. Тут усе робиться за державні кошти.

Коли Анна була ще дитиною, її батьки розлучилися. Ляна поїхала в Італію на заробітки. Дівчинку виховувала бабуся 69-річна Мирослава Атаманчук. Десять років тому Ляна, коли працювала в ресторані, познайомилася з Роберто. Відгуляли весілля. 2000-го забрала Анну до себе. Вона навчалася в школі, обзавелася друзями, — зітхає Христина. — Ані тут подобалося, вона не хотіла повертатися в Україну.

Ляна доглядала за літніми та немічними італійцями, прибирала. Роберто проводив техогляд машин.

Багато людей ночували в машинах. Вони також лягли в автомобілі

Бабуся Анни живе в селі Пчани. Восени збиралася в гості до доньки та онуки. 12 квітня отримала закордонний паспорт. Жодного разу не бачила зятя-іноземця.

— Мирослава не має ні близьких, ні рідних, сама живе, — розповідає Галина Пиріг, 57 років, із сусіднього села Вільхівці. — Ляна з Анею влітку приїжджали в Пчани відпочивати. Мирослава тішилася. Тепер добивається, аби тіло онуки перевезли в Україну. Востаннє хоче її побачити.

Односельчани Мирослави Атаманчук кажуть, що жінка в шоковому стані: не їсть, не спить. Відмовляється говорити з сусідами.



Дітей ховали поряд із батьками


10 квітня в італійському місті Аквіла поховали 205 жертв потужного землетрусу, який стався в регіоні Абруццо тиждень тому. Усього від підземних поштовхів загинули 289 людей.

На траурну церемонію з"їхалися кілька тисяч людей. Серед них прем"єр-міністр Італії 72-річний Сільвіо Берлусконі. Ватикан дав особливу згоду на проведення церковних служб у Страсну п"ятницю, оскільки в цей день богослужіння не правлять.

Траурна церемонія відбувалася на вулиці — усі місцеві церкви зруйновані. Навколо майдану стояли машини "швидкої". Родичів загиблих підтримували за руки лікарі.

Труни з квітами та вінками стояли навпроти імпровізованого вівтаря, з якого зачитували молитви католицькі священики. Невеликі білі домовини з дітьми стояли на трунах батьків. Серед загиблих — 16 дітей, у тому числі 5-місячне немовля.

Після католицької служби молитви прочитали кілька імамів — серед жертв землетрусу було шестеро мусульман.

Пошук загиблих продовжувався до 12 квітня. Рятувальники кажуть, що під завалами не лишилося живих. Зниклими безвісти досі вважать кількох людей.

У результаті землетрусу без домівок опинилися майже 100 тис. осіб. Частина постраждалих мешкає в наметовому містечку, інших уряд розмістив у готелях на Адріатичному узбережжі. Прем"єр Берлусконі також запропонував поселити частину людей у своїх численних віллах.


Ангеліна КАРЯКІНА

Зараз ви читаєте новину «Юрій Чернов повіз до Італії іграшку загиблої доньки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути