четвер, 11 лютого 2021 07:35

Уперше за 24 роки Український тиждень моди пройшов без глядачів

— Через карантин майже рік не брала участі в показах. Рада, що нарешті вийшла на подіум. Працювати в порожньому залі незвично. Без глядачів складніше передавати почуття та енергію. Але це новий досвід, — каже модель 19-річна Поліна РУДЕНКО в столичному Мистецькому арсеналі. 8 лютого тут закінчився Український тиждень моди.

Уперше за 24 роки відбувся без глядачів. Покази безкош­товно транслювали в інтернеті.

Дизайнерка Софія Русинович представила колекцію у спортивному стилі. Переважає одяг вільного крою чорних, зелених, білих і фіолетових кольорів. Оздоблений люмінесцентною тканиною.

— Моделі втілюють людину, яка залишилася наодинці з собою, — розповідає Софія Русинович. — Хотіла показати, що карантин — спосіб ізолюватися і розібратися в собі. Люмінесцентна тканина акумулює світло, а потім віддає його. Так і люди під час пандемії — накопичують інформацію, а потім діляться нею у своїх роботах і творчості.

Турецький модельєр 35-річний Джихан Накар одягнув моделей у романтичні легкі сукні. Каже, наступного сезону будуть модні пастельні відтінки лавандового, пісочного та зеленого.

— Карантин вплине на смаки, — говорить Накар. — Зараз більшість часу люди вдома. Тому їм подобається зручний одяг — спортивний крій, об'ємні силуети. Але це вимушена мода. Незабаром купуватимуть інші речі — нарядні сукні, складного крою жакети, брюки, що ідеально сидітимуть по фігурі. Після самоізоляції захочеться краси й вишуканості.

Дизайнер Іван Фролов представив вбрання червоного та сіро-блакитного кольорів. Переважають облягаючі комбінезони й вузькі мінісукні. Колекцію назвав "Лав ейрлайнс".

— У юності зрозумів, що відчуття закоханості нагадує емоції перед польотом в літаку. Ті ж метелики у животі. Під час карантину цього не вистачає, — каже Фролов.

Крістіна Лаптсо пропонує носити картаті піджаки, жакардові спідниці й сатинові блузки. Радить звернути увагу на рожеве й блакитне. Образ слід доповнити шовковими хустинами.

— Після революцій, переворотів, військових ситуацій та інших загострень люди стараються ­додати в життя яскраві барви за допомогою одягу, — розповідає дизайнерка Анастасія Іванова, 35 років. — Так долають негативні емоції, які довелося пережити. Скоро в моді будуть яскраві кольори. Зараз лишаються і пастельні, хоч вони свідчать про спокійне й розмірене життя.

Карантин вже вплинув на моду. Люди ретельніше обирають одяг. Важлива не кількість, а якість. Віддають перевагу речам із натуральних тканин та екологічних матеріалів. Звертають увагу на те, як виглядають удома. Бо проводять там більше часу. Необов'язково носити спортивний костюм. Витонченіше виглядатиме жінка в шовковій сукні з широкими рукавами й поясом — щоб підкреслити талію.

Український тиждень моди тривав чотири дні. Участь у ньому взяли 22 дизайнерів.

Під прозорі плаття вдягають мереживну білизну

— Весною і влітку буде модний одяг із прозорих матеріалів, — розповідає київська дизайнерка 31-річна Аліна Крак. — Наприклад, шифонові сукні й спідниці. Деякі дизайнери радять носити їх без підкладки — на красиву білизну з мережива. У моді сітка. Сукні, спідниці й топи з неї надівають поверх іншого облягаючого одягу. Повернуться волани та рюші. Ними прикрашають не тільки блузки й сукні, а й спідниці та брюки. Також — пишні рукави, смужки та яскраві кольори. Найпопулярніші — помаранчевий і рожевий. Білий теж лишається. Тож варто придивлятися сукні такого кольору. Краще з бавовни чи льону. Носитимуть і плаття з трикотажу, кашеміру та стрейчевих тканин. Вони спокусливо облягають фігуру, дарують затишок і комфорт.

Від початку карантину маски були засобом захисту. Тепер доповнюють вбрання. Деякі дизайнери рекомендують підбирати їх під тон одягу. Я раджу контрастні. До стриманого образу підійде різнокольорова, а яскраве вбрання краще доповнити однотонною.

Зараз ви читаєте новину «Уперше за 24 роки Український тиждень моди пройшов без глядачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути