вівторок, 06 листопада 2012 00:00

Українці Хелловін святкували шість разів на рік

31 жовтня у київських ресторанах "Сейф", "Рішельє" та "Апрель" влаштували вечірку "Зомбі" на честь Хелловіну — переддень американського Дня всіх святих.

На вході до "Апреля" гостей зустрічають п'ятеро блідих жінок у чорних плащах.

— Спробуйте мій новий салатик. Тут губки, очі, зубки і навіть язичок. Смачно. Не хочете? Тоді я відріжу ваші пальці. Подайте мені майонез, — каже переодягнений у зомбі телеведучий Борис Бурда й тягне гостю за руку.

Один з аніматорів Іван переодягнений в угорського арбітра Віктора Кашшаї, який не зарахував гол українській збірній у поєдинку з Англією на Євро-2012. Він із закривавленим обличчям. Поруч ходить дівчина, загримована у покійну британську співачку Емі Вайнхауз. Вона померла торік через передозування алкоголем. На шиї носить в'язку шприців. Чути її верески. Ще одній дівчині відрубують голову. Інші зомбі гарчать і повзають по земліі.

— До Хелловіну готувалися півтора місяця, — говорить аніматор Ігор. — Удосконалювали міміку, фрази, а зомбійські інтонації вчили з фільмів жахів. Кожен актор закачував її собі в телефони, айпеди й репетирував щодня. Тільки грим сьогодні накладали цілий день.

Власник ресторанів 40-річний Микола Тищенко перевтілився в спортсмена-зомбі. Його обличчя розбите, подерте, в лобі застряла куля. Одягнув червоний спортивний костюм з плямами червоної фарби.

— Я вдаю покійника. Мене розстріляли, коли я вкрав цей костюм. Насправді купив його 20 років тому на секонд-хенді в Києві. Грим накладали годину. Я для цього викликав візажистів, які працюють з американськими продюсерами і гримували акторів під Джеймса Бонда. Добре, що знайомі мене не впізнають. Усі перепитують: "Коля, это ты?"

Ресторатор вилазить на розбите авто, скаче та кричить.

— Я люблю подурачитися. Хелловін — це свято, яке допомагає трохи побути дітьми. До речі, коли був малий, боявся бабая. Бабуся лякала: "Спи, інакше прийде бабай". І я спав. Уявляв його темним, безформним. Думав, що залазить через відчинені двері. А в 5 років зрозумів, що бабая не існує. Тоді під покривало брав ліхтарик та грався в солдатики.

— Хелловін українці почали святкувати останні 10 років, — каже фольклорист Олена Чебанюк. — Хоча про нього знали у 1990-х. Свято прийшло до нас, як і Новий рік, на початку ХХ століття, коли Санта Клаус почав витісняти Діда Мороза. Виник Хелловін в Ірландії і по-кельтськи називався Самайн. Цього дня ірландці вшановували день, коли рік переходив із теплої на холодну частину. В Америці Самайн зі страшного свята перетворився на веселе. Прототипом Хелловіну в Україні є День усіх святих, коли християни поминають померлих родичів.

— Хелловін наші предки святкували шість разів на рік, — розповідає киянка 54-річна Аліна Давиденко. Вона досліджує фольклор понад 20 років. — Вірили, що душі померлих ходять по землі у ніч перед Різдвом, у Вальпургієву ніч 30 квітня, на Навський Великдень після Пасхи, на Івана Купала і в День усіх святих. А на Щедрий вечір, 13 січня, навіть переодягалися у відьм, чортів, циган та кіз. Найбільше українці боялися відьом, потерчат і русалок. Потерчатами в українській міфології вважали дітей, які померли нехрещеними. Русалками ставали душі самогубців та утоплеників.

Бабу Ягу замінив Фредді Крюґер

— Дітей українці найчастіше лякали бабаєм, сірим вовком, Бабою Ягою, русалками та циганами, — говорить Олена Івановська, завкафедри фольклористики Київського університету ім. Шевченка. — Наші предки, в яких було багато роботи і дітей, не панькалися зі своїми чадами, тому лякали їх вовками, дідом та бабою із залізними зубами, які сиділи в городі. Ці методи допомагали протягом багатьох віків. Але зараз замість магічного бабая чи Баби Яги з'явився Фредді Крюґер.

У Грузії дитину лякають циклопом Девом, у Німеччині — Крампусом, який забирає із собою неслухняних дітей. У Франції всі діти досі бояться Бонхоме, який ходить у різнокольоровому одязі та з мішком за плечима.

 

Зараз ви читаєте новину «Українці Хелловін святкували шість разів на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути