неділя, 12 лютого 2006 15:16

Українці отримають "Оскара"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Анатолій Кокуш показує пристрій ”літаюча голова”, який є частиною крана ”Авторобот”. Сидить Юрій Поповський
Анатолій Кокуш показує пристрій ”літаюча голова”, який є частиною крана ”Авторобот”. Сидить Юрій Поповський

18 лютого Американська кіноакадемія вперше вручить технічного "Оскара" двом українцям — 54-річному Анатолієві Кокушу та 48-річному Юрієві Поповському. Цю нагороду щороку присвоюють за кращу в світі розробку техніки для зйомок фільмів.

Анатолій Кокуш та Юрій Поповський конструюють техніку для кіно вже 25 років. Номіновану на "Оскар" "руку" вони вигадали ще 1987-го з іншим колегою, який живе у Канаді, Олексієм Золатарьовим. Відтоді неодноразово удосконалювали свій винахід. Іще кіноакадемія відзначила їхній кран "Каскад".

Їхня фірма "Фільмотехнік" знаходиться в Києві в одному з павільйонів кіностудії імені Довженка. Кокуш — підтягнутий, смаглявий, у картатому піджаку поверх блакитного светра — запрошує кореспондента "ГПУ" до свого кабінету. На поличках зауважую "камераменів" — маленьких чорних іграшкових чоловічків з кінокамерами. Кіношники полюбляють прикрашати ними свої кабінети.

"Американська кіноакадемія, Беверлі Хілз, Каліфорнія"

— Ось, — простягає Анатолій конверт із золотистим зображенням статуетки "Оскара". "Американська кіноакадемія, Беверлі Хілз, Каліфорнія", читаю в лівому кутку конверта. Мій співрозмовник сяє:

— Ми не вірили, що переможемо! — зізнається. — Адже складно пройти навіть відбірні тури. Сотні людей подають заявки на участь і не проходять. А українців там ще не бачили... досі, — він сідає на стілець і закидає ногу на ногу.

Кокуш розповідає, як іще за радянських часів американці поцупили ідею їхнього з Юрієм операторського крану "Авторобот". Ним знімають рівну "картинку", їдучи по гірській дорозі.

— Просто безсовісно присвоїли! — сміється. — Ми не встигли запатентувати. Минулого року з Юрієм повезли свою техніку на виставку до Голлівуду. Один із членів кіноакадемії заявив: "Вітаю! Ваше обладнання всі копіюють". А якщо в Голлівуді твоє обладнання починають копіювати — у тебе велике майбутнє. Отоді ми й вирішили, що виставимося на "Оскар". Одначе техніка, що претендує на нагороду, мусить працювати не менш ніж у 300 голлівудських фільмах. Звісно, у нас такої кількості стрічок не було. І нас виручили копії, які американці колись "зняли" з наших приладів.

Якщо в Голлівуді твоє обладнання починають копіювати — у тебе велике майбутнє

Я привіз у Голлівуд фотографію 90-х років, на якій була зображена наша техніка, — продовжує Кокуш. — І журі таки визнало, що конкуренти "передерли" своє обладнання з нашого. Наш "авторобот" вони там називають "рашен арм" — російська рука в перекладі. Ми довго пояснювали американцям, що насправді "рука" — українська. Здається, вони так нічого й не зрозуміли. Для них "рашн" — це все, що колись було СРСР.

До кабінету заходить Поповський — сивий бородань, у джинсах і жилетці поверх светра.

— До нас їде знімальна група з "Останкіно", — повідомляє. — Ви тільки почитайте, що вони пишуть, — бере роздруківку з російського сайту. — "Впєрвиє "Оскар" в Росіі..." Але ж ми українці!

Коли починали, мабуть, про такі нагороди й не мріяли?

— Коли вперше зробили кран-каскад, головний інженер кіностудії сказав: "Я забороняю робити таке". Це величезна махіна, — Юрій піднімає руки вгору. — Нас шпетили: "Ви конструктори? Ну то й займайтеся тим, що потрібно кіностудії. У нас візків зі шпалами бракує, а вони крани майструють", — сміючись, потирає бороду.

— Ми й зараз працюємо переважно на західний ринок, — каже Анатолій. — Он бачите, — показує на десяток різнокольорових прапорців на поличці. — З нами працюють 11 країн і ще стільки стоять у черзі. Останні московські стрічки — "Нічна варта", "Денна варта", "Дев"ята рота", "Сволота" — зроблені на нашій техніці. Ми знімали інавгурації Володимира Путіна, Віктора Ющенка, концерти "Євробачення". Недавно виграли тендер, і тепер усі серії "Гаррі Поттера" зніматимуть на нашій техніці. Працюємо над "Місія неможлива-3" і вже відзняли "Війну світів", зі Спілберґом.

Ви з ним знайомі?

— Ні, ми не контактуємо, — каже Анатолій. — Якось я хотів на майданчику сфотографувати Тома Круза, поруч із обладнанням. Мені це категорично заборонили. Там усі дають підписку, що не фотографуватимуть зірок. Інакше виженуть з роботи. Але колись був на знімальному майданчику "Титаніка", і хтось помилково почепив мені табличку "фотокореспондент". Я ходив спокійно і все фотографував! — сміється.

Ідемо коридором з однаковими, обшитими вишневим дермантином дверима. Біля одних зупиняємося. Анатолій натискає код.

— Ми вам покажемо те, що тримаємо в секреті від конкурентів, — каже загадково.

Двері риплять і піддаються. У добре освітленій кімнаті за станками чоловіки в халатах обточують деталі. Помітивши моє розчарування, інженери простягають щось схоже на м"ясорубку, але легше.

— Щоб зробити таке, треба дві тисячі доларів, — хваляться.

А продати за скільки? — питаю.

— Уп"ятеро дорожче, — повідомляє Кокуш. — Колись американські військові побачили на виставці ось це, — показує металеву пластину з перемикачем. — Сказали, що можна більше нічого не робити, лише продавати свій винахід і жити розкішно.

Ми зібрали кращих фахівців з авіаційної, космічної галузей, — розповідає, коли заходимо до іншого кабінету. — Деяких навіть на базарах знайшли.

Юрій показує свій старий стіл з комп"ютером, біля якого розсипані гайки і шурупи. На поличці стоять довідники і баночка "Нескафе".

Ми зібрали кращих фахівців з авіаційної, космічної галузей.
Деяких навіть на базарах знайшли

— Коли ми починали, бувало, отримували в місяць 10 гривень зарплати. Не вистачало навіть на макарони. Усі оці люди, — показує пальцем довкола, — також заслужили "Оскара". Найкращі ідеї приходять від ліні, — каже він. — Ідеш із друзями в курилку, тобі щось радять, і щось виходить.

Ви не схожі на ледачу людину...

— Ледачий! Я навіть тому не бриюся. У 86-му знімали фільм "Важко бути богом". Три місяці жили в готелі, без гарячої води. Відтоді ношу бороду, — усміхається.

Коли востаннє були у відпустці?

Знизує плечима.

— Та років 15 уже. Інколи ще з дружиною на дачі працюємо. Якось ми знімали на кладовищі. Збудували величезний кран. Треба було зняти захід сонця, з туманом і щоб падав легкий сніжок. Чотири дні сиділи й чекали, доки піде сніг. Свій день народження я провів на кладовищі. Дружина тоді дуже сварилася!

Маєте якусь мрію?

— Ніколи не вигадую глобальних мрій. Краще багато маленьких. Люблю ввечері подивитися кіно або почитати книжку, щоб не в метро. Щойно купив детектив Фрідріха Незнанського.

Зараз ви читаєте новину «Українці отримають "Оскара"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути