Ексклюзиви
вівторок, 28 лютого 2017 05:00

Убивця Бандери зображений на карті "шістці"

Автор: Ярослав Тимчишин
  Юрій Рисс сидить в одному з львівських ресторанів. На столі розклав частину своєї колекції гральних карт. Найбільші — розміром з аркуш паперу
Юрій Рисс сидить в одному з львівських ресторанів. На столі розклав частину своєї колекції гральних карт. Найбільші — розміром з аркуш паперу

— Без мішечка з монетами із друзями в карти грати не сідаємо. Скидаємося по 100 копійок. П'ємо багато кави та граємо у преферанс, — розповідає львів'янин 64-річний Юрій Рисс. Він збирає гральні карти. Його колекцію показують у львівському ресторані "Грушевський cinema&jazz " до 15 березня.

Юрій Рисс працює масажистом у 5-й львівській поліклініці, викладає курси з масажу. З ним зустрічаємося в ресторані, де відбувається виставка. З динаміків грає джаз. Замовляємо каву.

— У картах виграш — не головне. Важливий час, проведений із друзями, — говорить Юрій Михайлович. — У нашій сім'ї карти були завжди. Батько був запеклим гравцем, брав участь у чемпіонатах із бриджу.

Чоловік розпаковує сувенірні колоди. Викладає на стіл карти. Вони круглі, трикутні, розміром із половину сірникової коробки чи офісний аркуш паперу.

— Спочатку карти купував суто для гри, — каже Юрій Рисс. — Тепер по них знайомлюся з містами, історичними пам'ятками, літературними героями. Маю колоди з усіх континентів.

Із 20 країн мені привезла по колоді старша донька Івона. Це вона організувала виставку.

Останні гроші на карти ніколи не витрачаю. Найдорожчу ­колоду формату А4 купив за 40 доларів. Найстарішу, видану в 1940 роках — за 100 гривень. На ній зображені козаки.

У колекції майже 150 колод.

Найбільше йому подарували друзі.

— Років п'ять тому масажами вилікував колегу з Америки, — продовжує Юрій Михайлович. — Він прислав мені чотири унікальні колоди з героями американських мультфільмів, світовими політиками, об'ємними зображеннями собак, посуду.

Найбільше ціную українські карти, присвячені малярству, з роботами Шевченка, Айвазовського.

Одна з найцінніших — колода карт УПА. Надруковані в підпільній друкарні. У ній є три джокери. Тут вони називаються "провідники" — Євген Коновалець, Андрій Мельник і Степан Бандера. Королями є командири УПА. Шестьорки — генерал НКВД Павло Судоплатов — убивця Коновальця, Самуїл Шварцбард — убивця Петлюри, вбивця Бандери — Богдан Сташинський.

Мене часто питають, звідки взялися зображення на звичайних картах, які продають у кіосках. Це портрети французьких королів.

Зараз ви читаєте новину «Убивця Бандери зображений на карті "шістці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути