пʼятниця, 18 січня 2008 16:28

У Василя Аксьонова стався інсульт

  В інституті імені Скліфосовського в Москві письменникові Василю Аксьонову видалили згусток крові з сонної артерії
В інституті імені Скліфосовського в Москві письменникові Василю Аксьонову видалили згусток крові з сонної артерії

75-річного російського письменника Василя Аксьонова госпіталізували з інсультом. У вівторок йому стало зле в машині, коли їхав центром Москви. Він зменшив швидкість і зомлів за кермом. Авто вдарилося в паркан.

Письменника забрали до найближчої лікарні. Чотири години хворого тримали в коридорі, бо в палаті не було місця. В Аксьонова паралізувало правий бік. Рідні перевезли його до інституту Скліфософського, в якому чоловікові видалили згусток крові з сонної артерії.

— Батько забуває про свій вік, поводиться як хлопчисько, — зітхає син письменника, 47-річний кінохудожник Олексій Аксьонов.

Улітку у Василя Павловича виявили аритмію серця. Йому поставили кардіостимулятор.

— Я прокидався о пів на восьму ранку. За півгодини починав писати. Завершивши дві сторінки, йшов займатися йогою. Стояв на голові, — розповідав письменник.

Із дитинства він мав міцне здоров"я. Його батьки, Павло Аксьонов та Євгенія Гінзбург, були партпрацівниками. Їх вислали на Колиму, коли хлопчикові було п"ять років. Василя віддали до дитячого притулку в Кострому.

— Я його не пам"ятаю. Пригадую тільки, як подушками билися, — каже письменник. — Витягнув звідти дядько. Випив для сміливості чарку горілки й пішов у НКВС. Сказав чекістам, що син за батька не відповідає, і забрав мене.

У 16 років Василь провідав матір у Магадані. На засланні вона щовечора збирала у своєму бараці інтелігентів. Під враженням хлопець почав писати оповідання. Однак після школи подався до медінституту:

— Хотів у архітектурний, але вітчим Антон Вальтер порадив іти в медичний. Казав, лікарі добре рятуються в таборах.

Василь Аксьонов працював на карантинній станції ленінградського морпорту та в московському тубдиспансері. Як письменник дебютував 1959-го. Перший роман "Колеги" приніс йому славу. Автобіографічний роман "Опік" заборонила цензура. Коли твори Василя Павловича почали друкувати в США, його виключили із Союзу письменників. 1980-го він виїхав до США.

— Я боявся, що в Росії мене вб"ють, — каже Аксьонов. — Якось мчав "волгою" порожнім шосе. Назустріч вискочили два мотоцикли й КамАЗ. Вантажівка йшла в лоб, а мотоциклісти замкнули дорогу й осліпили мене. Дивом проскочив.

Я боявся, що в Росії мене вб"ють

В Америці він 24 роки викладав літературу в університеті Джорджа Мейсона. Студенти на його лекції записувалися за кілька тижнів наперед.

— Я розстроївся, коли побачив за океаном бліни. Раніше нам утовкмачували, що то російська національна страва, — іронізує письменник. — Я люблю смачно поїсти. Добре, що жінка гарно готує.

Дружину Майю, 77 років, Аксьонов називає єдиним коханням. Хоча шлюб із нею другий. Син письменника Олексій — від першої жінки Кіри.

— Після народження сина Кіра розповніла. А я вже був відомий письменник, гуляв на вечірках. Удома вона влаштовувала мені сцени ревнощів, — говорить Василь Павлович.

Із Майєю письменник познайомився в Ялті. Вона тоді була одружена з кінодокументалістом Романом Карменом. До Криму приїхала на відпочинок, бо всю зиму доглядала чоловіка після інфаркту.

— Нас познайомила моя подруга, поетеса Белла Ахмадуліна, — згадує Аксьонов. — Майя сиділа сумна, а потім почала сміятися. Вона така реготуха. Більше ми не розлучалися.

1999-го в Сан-Франциско загинув 26-річний онук Майї Іван Трунін.

— Захопився сектантством, писав листи якомусь китайському мудрецеві. Той нібито наказав йому вистрибнути з сьомого поверху. Онук скочив з балкона, — розказує письменник.

Василь Аксьонов із дружиною живе у французькому місті Буаріцце. Переїхав, бо його почали менше видавати у США. У Москві теж має будинок. Купив його 1990-го, коли Михайло Горбачов повернув йому російське громадянство. Перебиратися на батьківщину письменник не хоче. Каже, там йому нічого не подобається — лише мова.

— Ми живемо на два будинки. Постійно забуваємо, в якій із країн залишаємо одяг та потрібні речі, — сміється він.

1932, 20 серпня — Василь Аксьонов народився в Казані в сім"ї партпрацівників
1937 — батьків заарештували та вислали на 10 років на Колиму
1947 — зустрівся з матір"ю в Магадані
1956–1960 — працював лікарем у Ленінграді, Москві; почав писати романи; одружився з Кірою
1960 — з"явився на світ син Олексій
1964 — Аксьонов побрався з Майєю
1980 — виїхав до США; викладав там
2004 — перебрався до Франції
2007 — переніс інсульт
Найвідоміші романи: "Колеги", "Острів Крим", "Опік", "Скажи ізюм", "Жовток яйця". За трилогією "Московська сага" 2004-го зняли серіал. Тоді ж за роман "Вольтер"янці та вольтер"янки" отримав Букерівську премію. 2005-го нагороджений Орденом літератури та мистецтва — однією з найвищих літературних відзнак у Франції

Зараз ви читаєте новину «У Василя Аксьонова стався інсульт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути