Ексклюзиви
середа, 10 жовтня 2012 00:15

"У тебе вже донька доросла. Може, Івана візьмеш?"

Автор: фото: Вікторія МАРЦЕНЮК
  Світлана Дітковська з міста Липовець на Вінниччині з усиновленим сином Іваном Боговиком. Рідна матір хлопця погрожувала спалити їй квартиру
Світлана Дітковська з міста Липовець на Вінниччині з усиновленим сином Іваном Боговиком. Рідна матір хлопця погрожувала спалити їй квартиру

Учителька української мови 45-річна Світлана Дітковська з міста Липовець на Вінниччині усиновила свого учня 13-річного Івана Боговика. Його батько помер декілька років тому, матір позбавили батьківських прав. Останнім часом він жив у родині тітки.

— Іван навчався в моєму класі два роки. Я його добре знаю, — каже Світлана Анатоліївна. — Послушний, добрий, ніколи не скаже поганого слова. Його рідна мати пиячила, ним не займалася. Тітка заставляла його працювати багато. Ваня стірав, прибирав, бавив малу дитину. Органи опіки вирішили його здати в інтернат. Він має ще три сестри і брати. Усі вони десь по людях. Брат того року вийшов з інтернату, і просив мене, щоб не віддавала туди Івана.

Світлана Анатоліївна каже, що замолоду мріяла мати сина і меншу доньку. Розмовляємо з нею у шкільній учительській.

— Я перша підійшла до Світлани і кажу: у тебе вже донька доросла. Може, Івана візьмеш? Він хороший хлопчик. Шкода його, — згадує директор Липовецької школи №3 Олена Булега, 62 роки.

Весною вчителька запропонувала Івану жити з нею, а 22 серпня він переїхав до неї.

— Ваня найбільше любить борщ, — говорить учителька. — Готовий їсти його цілими днями. Знаю, що він хоче велосипед і мобільний телефон. Але сам не просить, тому збираємо гроші. Знала, що він раніше недоїдав, часто обіженим був. Учні приносили йому цукерки, печиво, яблука. Я теж підгодовувала. Якось спитала, чи хотів би жити зі мною. А він з ходу погодився. Хоча думала, що він відмовиться. Жити зі вчителькою, та ще й класним керівником, важко.

Рідна мати Івана погрожувала спалити хату вчительці.

— Я її не боялася, відчувала, що то пусті погрози. Із Ваньою багато говорила. Якось питаю в нього, як вони святкували день народження, Новий рік, Пасху, що йому дарували. Він каже, що ніяк. Тітка дала за все життя 10 гривень. А на свята накриють якогось стола, самі наїдяться, нап'ються, а він голодний лишається.

Світлана Анатоліївна п'ять років тому розлучилася з чоловіком. Має доньку 19-річну Вікторію. Вона навчається в Кам'янці-Подільському на податківця.

— Дочка новину про молодшого брата сприйняла насторожено. Я їй подзвонила, кажу, що хочу взяти Ваню на виховання. Вона навіть обідилася на мене. Але я все ж почала збирати документи. Багато мороки з ними було. Якось прийшла додому і кажу: усе, більше вже не можу, здаюся. А донька до мене:"Мамо, ти дитину обнадіяла, а зараз всьо кинеш? Треба йти до кінця".

Іван і названа матір разом ходять до школи і додому, прибирають і готують їжу, роблять уроки.

— Підмети, присудки і однорідні члени речення я йому толкую. А математику та англійську дочка помагає робити. Вчиться гарно. Улюблений урок — історія. Любить поганяти у футбол з однокласниками. Хочу ще його на бокс віддати. Уже з тиждень, як він рано встає, йде на пробіжку і підтягується. Почали здоровий спосіб життя вести і готовитися до армії.

Учителька має 3-кімнатну квартиру, одну з кімнат відвели Івану. Він називає нерідну матір Світланою Анатоліївною.

До кабінету заходить Іван. Схожий на названу матір — в обох світле волосся і шкіра, блакитні очі.

— Мені зараз харашо, — хлопець сидить, склавши руки перед собою. — Сначала, як учителька спитала, чи хочу жити з нею, то було якось неожидано, а потом радісно. Світлана Анатоліївна купила мені нові кросовки, куртку, кофточки. Маю все для школи — зошити, портфель.

Зараз ви читаєте новину «"У тебе вже донька доросла. Може, Івана візьмеш?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути