середа, 23 листопада 2011 07:30

У тарганячих перегонах переміг Тягнибок

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Школярі спостерігають за перегонами тарганів на виставці рептилій і тераріумістики у Києві позаторік
Школярі спостерігають за перегонами тарганів на виставці рептилій і тераріумістики у Києві позаторік

Киянин 52-річний Олексій Давидюк чотири роки розводить тарганів для перегонів. Заробляє 5–7 тис. грн у місяць.

— Кажуть, перегони тарганів придумали древні єгиптяни, але насправді ця розвага з'явилася в кінці 1990-х для "нових рускіх", — каже Олексій Іванович. — На думку проводити такі перегони мене підштовхнув товариш. Він приніс на диску фільм про тараканячі біга в Америці. Я почав цим більше цікавитися. Дружина, коли почула, скільки на цьому можна заробляти, навіть кімнату під офіс у нашій трикімнатній квартирі виділила.

Олексій Давидюк для перегонів використовує мадагаскарських тарганів. Перших, для розплоду, купував за 10 грн на столичному Пташиному ринку. Тепер має понад 200 особин.

— За тиждень після народження мадагаскарський тарган виростає до 10 сантиметрів. У рік самиця тричі приводить потомство. Народжує від 5 до 20 тараканів за раз. Статева зрілість настає за рік. Тривалість життя тарганів — три-п'ять років. Коли самиці багато наплодять, віддаю їх знайомому продавцю на базарі. Торік весною мав 470 тарганів. Лазили один по одному, бо місця їм не вистачало. Дружина не витримала, 50 штук спустила в унітаз. А я їх убивати не можу.

Тримає комах у тераріумі. Застилає його альбомними листками, вологими серветками і соломою. Тераріум закриває кришкою, щоб не втекли.

— Коли сусіди дізналися, що тарганів розводжу, почали зі мною судитися. Кажуть, що мої комахи до них через витяжку перелазять. Але мадагаскарський таракан на волі швидко загине від холоду і голоду. Якщо втечуть, їх легко можуть зловити і з'їсти квартирні таргани. Сусіди зрозуміли, що грошей від мене не дочекаються, забрали заяву з суду. Купив їм карандаш "Машенька". Вони своїх "квартирантів" потравили за одну ніч.

Для перегонів Олексій обладнав спеціальний розкладний стіл. Він поділений на секції — бігові доріжки завдовжки 1 м із перегородками до 1,5 см.

— Цієї висоти достатньо, щоб тарган не перелазив на сусідню доріжку. Зробив дві копії такого стола. Його здаю в оренду за 50 баксів. За 5 — даю одного таракана на годину. Для перегонів треба не менш як чотири. Тільки тоді вони відчувають конкуренцію, шевеляться. Швидкість таргана — до кілометра за годину. Забавку замовляють дорогі бізнес-центри і компанії на корпоративи, багачі собі на день народження.

За консультації та свою присутність під час перегонів Олексій бере $100.

— Найбільше замовлень на вечір п'ятниці та вихідні. Іноді розриваюся між кількома офісами. Мені допомагають син і дружина — вони вже навчилися проводити перегони. Я тарганів не розрізняю — для мене вони однакові. Замовники самі обирають комах, дають їм імена або прізвища. Улітку їздив у Кончу-Заспу на день народження одного депутата з БЮТу. Там було багато політиків. Відібрали п'ять тарганів, дали їм прізвища Тимошенко, Янукович, Литвин, Яценюк і Тягнибок. Останній обігнав усіх за 2 хвилини.

Аби таргани швидше долали дистанцію, їх спокушають їжею. Підпихати комаху заборонено.

— Там усе як на скачках — ставки, уболівальники, інтрига, азарт. Раз директор одного банку програв своєму заступнику тисячу доларів. Не думав, що такі люди можуть бути настільки жадними. Коли почув, що його тарган програв, підбіг до свого заступника і зацідив йому в ніс. Ще одна клієнтка поставила ящик шампанського на найбільшого таракана. Але він повільно рухався, до фінішу не доповз, посеред дороги розвернувся і побіг у зворотній бік. Вона там мало не плакала. Шампанське відкупила подружці, бо та організувала перегони.

На годівлю комах витрачає до 200 грн у місяць.

— Корму для них спеціального немає. Розмочую мюслі з сухофруктами, дроблю яблука, кабачки й огірки, бо там найбільше води.

Зараз ви читаєте новину «У тарганячих перегонах переміг Тягнибок ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути