Пʼятниця, 24 жовтня 2014 06:05

У Шоколадний десерт поклали півтора грама золота
2

Ужгородський шоколатьє Валентин Штефаньо приготував кілька десятків видів десертів для п’ятиметрового шоколадного столу. Від продажу тістечок зібрали 15 884 гривні. Їх передадуть на потреби армії
Фото: ФОТО: Ярослав ТИМЧИШИН
Відвідувачі роздивляються шоколадне місто із залізницею. Його облаштували у виставковому залі Палацу мистецтв Львова. На майданчику — фігури з чорного шоколаду

— У Львові вперше. Вирішили ще більше підсолодити подорож, — каже 29-річний Андрій Колинський із Запоріжжя. Із своєю дівчиною-одноліткою Іриною Шевцовою стоять у черзі до Палацу мистецтв. 17–19 жовтня тут відбулося свято шоколаду.

— Не маємо шкідливих звичок, крім однієї — ми солодкоїжки, — Андрій тримає вхідні квитки по 20 грн. — У чай кладемо по три-чотири ложки цукру. Кохана щодня шоколад їсть. Хочемо спробувати тут усі види солодкого.

Свято шоколаду відбувається у Львові щороку. Торік через події на Майдані його скасували. 2015-го проведуть двічі — навесні та восени.

— Весною буде форум ­для кон­­дитерів, шоколатьє, майстрів. А восени у традиційному форматі — розваги, атракції та купа солодощів, — каже директор свята Андрій Сидор, 40 років. — Відвідувачів щоразу більшає. Задовго до початку групові квитки викупили 700 туристичних груп.

Гості із Запоріжжя протискаються всередину. У холі Палацу мистецтв фотографують скульпторів, які з глиб чорного шоколаду вирізають львівські пам'ятки архітектури.

— Шоколад — складний матеріал, бо крихкий, — каже скульптор Львівської академії мистецтв 20-річний Михайло Кайдаш. Тримає пилку. — Моя скульптура — Ратуша з годинником, зменшена разів у 500. Її роблю другий день, вага — понад 5 кілограмів.

Шоколадними фігурами прикрашають таке ж місто із залізницею у виставковому залі.

Опівдні Ірина з Андрієм поспішають до головної сцени на вулиці. Кондитер Оксана Солук готує тістечко із золотом "Ґолд Лайн". Організатори кажуть, це найдорожчий десерт, що будь-коли готували у Львові. Його ціна — 3200 грн. Майстер змішує італійський сир маскарпоне з какао-порошком 26 видів, додає три види алкогольних напоїв. Маску лева з рідким та порошкоподібним золотом приготувала заздалегідь.

— Усі інгредієнти мені подарували відомі кондитери й шоколатьє світу, — розповідає Оксана Солук. — Какао-боби для прикраси — з Мексики, 1,5 грама їстівного золота ­582-ї проби — з Арабських Еміратів, 3 мілілітри рідкого золота — із львівського ювелірного заводу. Прикрашений кристалом Сваровські. У Львові досі золотих десертів не готували. У Європі таке роблять на спецзамовлення багатіїв у висококласних ресторанах.

Десерт дозволили скуштувати всім охочим. Ірина ложкою набирає шоколадну масу, дає спробувати Андрію. За хвилину шоколадний десерт відвідувачі з'їли.

— Відчуваєш смак 26 видів какао-порошку? — сміється Ірина, бере Андрія під руку, відходять від сцени. — Пляцок як пляцок, як тут кажуть місцеві. Золото не має смаку.

У найближчій ятці купують смажені в олії пампухи по 15 грн, поливають їх гарячим шоколадом. Також беруть вишневий глінтвейн.

О 15.20 на головній сцені розпочинається конкурс кондитерів-аматорів. Дев'ять львівських господинь принесли свої вироби. Найбільше — тортів у шоколадній глазурі. 22-річна Олена Мочульська приготувала сметан­но-шоколадний. Прикрасила фігурами курки, курчат, яєць.

— Торт називається "Фрезура пані Вірці", — поправляє піднос Олена. За фахом во­на — скульптор. — У нашому дворі була старша пані, що мала дуже пишну зачіску — фрезуру, як кажуть у Львові. От і торт у мене пишний, високий.

За годину журі — ужгородський кондитер Валентин Штефаньо і шеф-кухар ресторану "Цитадель Інн" Євгеній Сушко оголошують переможців. Перше місце присудили 24-річній львів'янці Наталії Ареф'євій. Вона приготувала горіхово-шоколадний торт за італійським рецептом.

— Мала найскладніший рецепт. У ньому був баварський крем із шоколаду й вершків, — каже 35-річний Валентин Штефаньо. — Також три види шоколаду, фундук. Ми з Євгенієм запрошуємо її на свої кухні для майстер-класів.

Господині пригощають відвідувачів кондитерськими виробами. Ірина Шевцова бере по шматку сирного пирога, шоколадно-вишневого й горіхово-шоколадного тортів.

За годину на сцені всіх охочих пригощатимуть 100-кілограмовим шоколадним тортом.

Зараз ви читаєте новину «У Шоколадний десерт поклали півтора грама золота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1032
Голосування Справа Медведчука - це:
  • Спроба Зеленського наростити рейтинг. Медведчука не посадять
  • Початок боротьби з олігархами
  • Піар з одночасним ударом по Порошенку
  • Перерозподіл ринку і потоків
  • Вплив американців
  • Мені байдуже
Переглянути