Ексклюзиви
середа, 26 вересня 2012 00:00

У музеї можна запускати хмари та блискавки

На столичній вул. Верхній Вал, 2а відкрили музей науки і техніки "Експериментаніум". На 2 тис. кв. м розташовані понад 200 експонатів — торнадо, хмарогенератор, дзеркальний лабіринт і чорна діра.

— Такий заклад є в усіх країнах світу, — розповідає директор Оксана  Главацька. — Там діти шаленіють, бо можуть не лише подивитися на експонати, а й торкнутися їх. Мене часто питали: "А чому такого музею немає в Україні?" Ми зібрали групу однодумців і вирішили відкрити його в Києві. На трьох поверхах будемо показувати експонати з різних галузей — хімії, фізики, анатомії, акустики, механіки, біології, астрономії та логіки. Усіх можна торкатися руками і навіть самостійно проводити досліди. Відвідувачі можуть запустити хмару в стелю, створити блискавку і подивитись, як зароджується торнадо.

Киянка 9-річна Аліна заходить до дзеркального лабіринту — великої кімнати, де самі лише дзеркала. Вихід знайти важко — скрізь бачиш власне відбиття.

— Мамо, дивися, тут мене цілих три, — дівчинка тулиться до люстра в кутку лабіринту. В сусідніх дзеркалах теж з'являється її відображення. — Фотографіруй мене швидше. У класі такої фотки ні в кого нема.

— Дзеркальний лабіринт — найдорожчий експонат, — говорить Оксана Главацька. — На нього пішло понад 50 дзеркал. Дуже довго думали, як їх компактно розмістити в невеликому приміщенні. Вийшов справжній лабіринт, навіть дорослому складно вийти звідти.

Дорогими є тепловізори, чорна діра і торнадо. Тепловізори — це пристрої для спостереження за розподілом температури. Дитина стає перед пристроєм і на екрані бачить, як температура розподіляється на її тілі. Дещо ми робили самі, дещо замовляли із США, Китаю, Ірландії та Іспанії. Росіяни нам подарували кілька своїх предметів. У Москві такий музей відкрили півтора року тому. Він дуже швидко став популярним місцем для відпочинку. У вихідні туди приходять родинами, а в будні — постійні шкільні екскурсії.

Екскурсоводи є майже біля кожного експоната. Вони пояснюють, що і як діє. У нас працюють студенти. Є майбутні філософи, політологи. Набирали менше місяця тому. На роботу їх приймали діти. Треба було прийти і цікаво розповісти про щось наукове. Якщо дитина говорила "так", ми брали цю людину.

На другому поверсі стоїть справжня пожежна машина. 5-річний Ілля залазить до кабіни. Крутить кермо, тисне на кнопки.

— Пап, а ти мені таку купиш? — питає батька.— Я цілий день у ній гратимуся. Даже "Губку Боба" дивиться не буду.

— Іллюша раніше казав, що хоче бути міліціонером, — розказує про сина 32-річний Володимир Перетятько. — А як побував у музеї, вирішив стати винахідником. За квитки я віддав 130 гривень. Це для музею дорогувато. Тут не вистачає лав для батьків. Бігати за дитиною стомився, а сісти немає де.

— Пожарка — единственный украинский экспонат, — каже технік 34-річний Дмитро Манохін. Він працює в подібному музеї в російській столиці. До Києва приїхав, аби встановити обладнання. — У нас в Москве есть все, что здесь. Все тырят друг у друга. А потом изготавливают копии. Находят в интернете что-нибудь новенькое и сами конструируют.

Іде до торнадо. Це 2-метрова установка, посеред якої постійно крутиться вихор. Кидає в отвір дві монетки різної ваги. Важча крутиться повільно, легша — вдвічі швидше. За 2 хв. їх засмоктує всередину.

— Раз на місяць будеш забирати собі на пиво, — Дмитро каже одному з екскурсоводів. — У Росії за рік музей назбирує три мішки копійок.

На виході напис: "Вас знімала прихована камера".

— Хоч тут і є камери спостереження, та все одно дрібні деталі зникатимуть, — запевняє Манохін. — Народ у нас такий: як заплатив за вхід, то треба щось із собою на згадку винести.

Музей працюватиме без вихідних. Дитячий квиток коштує 55 грн, дорослий — 75 грн. У вихідні доведеться заплатити на 10 грн більше.

Зараз ви читаєте новину «У музеї можна запускати хмари та блискавки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути