Ексклюзиви
вівторок, 06 серпня 2019 06:41

"У моїх картинах присутні елементи еротики"

Автор: ФОТО з особистого архіву Тетяни Черевань
  Художниця Тетяна Черевань малює з дитинства. Роботи продає по 500–2000 доларів
Художниця Тетяна Черевань малює з дитинства. Роботи продає по 500–2000 доларів

— Моя тітка була заміжня за художником Яном Марцинкевичем. У дитинстві приходила до них у гості. Відчувала запах фарби, бачила картини і творчий безлад. Це на мене вплинуло. Якось показала дядькові фігурку, яку зліпила. Він сказав, що я талановита, — розповідає художниця 44-річна Тетяна ­ЧЕРЕВАНЬ із Черкас. Жінка продала всі свої картини, аби виліку­вати сина від раку.

Зустрічаємося в одному із дворів між житловими будинками. Тут Тетяна Черевань проводить майстер-класи з малювання. Під час розмови пригощає вишнями.

— Моя сусідка вчилася в Харківському художньому інституті, — продовжує. — Брала мої роботи і видавала за свої. Отримувала високі бали. Щоб її не видати, вирішила не їхати на навчання в те місто. Планувала вступити до Київської академії образотворчого мистецтва й архітектури. Для вступу не вистачило одного бала. На рік узяли вільною слухачкою. Але завагітніла. У мене був сильний токсикоз, тому повернулася додому. Мій учитель Віктор Клименко сказав: "Це твій найкращий витвір. Не ­парся".

Тетяна закінчила художньо-технічний і бізнес-коледж у Черкасах. Її роботи виставляли в галереях Парижа, Сан-Франциcко та Нью-Йорка.

— У моїх картинах присутні елементи еротики, бо це є в кожній людині, — каже Черевань. — Світом править кохання. Під час малювання я досліджую жіночу енергію, глибину її життя, таємні думки та почуття. Під час Революції гідності працювала над проектами "Жінки Берегині" та "Бородані". Там не було й долі еротизму. Художники закрилися, нам було боляче.

У роботах часто експериментую. На останній зобразила жінку-природу. Що вагоміша тема, то сильніше сприймає її полотно. Воно поглинає всі емоції, переживання і енергію творця. У роботі використала пластикові пляшки, старовинні фрагменти керамічних глечиків, розбите скло, мотузки, алюмінієві кільця з-під жерстяних банок. Заповнила все шаром смоли.

Картини художниці коштують від $500 до $2 тис.

— Працюю щодня. Коли ідеї ллють, як океан, не можу зупинитися. Майстерню облаштувала в кімнаті сина Міші. Як малюю, він каже: "Мамо, можна я тихесенько сяду тут, коло тебе, і теж малюватиму?" Відчуваю, що він талановитий.

Тетяна Черевань має синів 24-річного Дмитра і Михайла, 7 років.

За бунгало платили 100 доларів на місяць

П'ять років тому художниця із сім'єю шість місяців жила в Таїланді.

— Купили квитки лише в один бік, — розповідає художниця Тетяна Черевань із Черкас. — Знайомі допомогли знайти бунгало за 100 доларів на місяць на острові Ко Самуї. Якось натрапили там на закинуту галерею. Місцевий майстер, який колись володів нею, давно помер. Потоваришувала з його онукою. Коли вдруге поїхала в Таїланд, знову відвідала те місце. Воно було в жахливому стані. Стеля протікала, стіни розвалювалися від старості, картини поїли терміти. Взяла декілька вцілілих полотен, аби використати їх у своєму новому проекті.

Зараз ви читаєте новину «"У моїх картинах присутні елементи еротики"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути