вівторок, 07 червня 2011 02:15

У Христини Хримлі викрали новонароджену дитину

Автор: Фото Тетяна ЗАРОВНА
  Христина Хримля із селища Верхньоторецьке на Донеччині тримає на руках доньку Катерину. Жінка народжувала у Ясинуватській районній клініці. Звідти дитину без її відома перевезли у Донецьку обласну лікарню
Христина Хримля із селища Верхньоторецьке на Донеччині тримає на руках доньку Катерину. Жінка народжувала у Ясинуватській районній клініці. Звідти дитину без її відома перевезли у Донецьку обласну лікарню

— Катю готували на продаж. Її нам з лікарні з боєм віддавали, навіть ручку поламали. У малої був у гіпсі зап'ясток, — говорить про свою 2-місячну дочку 25-річний Андрій Воробйов із селища Верхньоторецьке Ясинуватського району на Донеччині.

Він риє траншею у себе на городі. 23 квітня забрав дружину з донькою з притулку.

— Щоб нас з малою сюди привезти, йому потрібно було спершу одружитися. Бо мені 17 років. І знаходжуся під опікою держави, — пояснює дружина Христина.

Входимо в одноповерховий будинок. На дерев'яних дверях крейдою напис "Кристи" та намальоване серце.

— Коли мене з животом побачив, сказав: "Это не от меня". А тепер ходить по хаті і співає: "Моя любимая жена", — продовжує Христина.

На її руках і ногах помічаю шрами. До 11 років вони з Андрієм були сусідами. Доки її матір не позбавили батьківських прав. Жінка п'яною побила дітей сапою. Христину та її молодших сестру з братом віддали в інтернат.

— З Андрієм я почала зустрічатися у 15 років, коли перейшла до училища. А в 16 ми посварилися. Сама була винна — його не слухалася, гуляла з подружками до трьох ночі. А він чекав. Ми розлучилися. А коли була на сьомому місяці, дізналася, що вагітна. Майстер з училища умовляла зробити штучні пологи. Але лікарі побоялися операції. Коли я розродилася, примушували відмовитися від Каті. Лякали, що в общагє місць для мам з дітьми немає. І якщо заберу дитя з пологового будинку, станемо бомжувати удвох. У роддомі мене ніхто не провідував. Поруч лежали дівчата, яким приносили різну вкуснятину, а я пила одну воду. Через три дні після пологів сказали, що до мене приїхала сестра. Я пішла її зустрічати, а там немає нікого. Вертаюся, ліжечко порожнє. Лікарі винесли Катюню через чорний хід і на "швидкій" відвезли з Ясинуватої в Донецьку обласну лікарню. Я в сльози. А мені кажуть: "А нащо тобі дитина?". І виписали без дочки.

Я поїхала в Донецьк, плакала, обіцяла мити підлогу у відділенні, ночувати на килимку, тільки щоб дали погодувати доню грудьми, — додає Христина Хримля. — У мене увесь одяг від молока був мокрий, але Катю навіть на руки не дали. Зціджувала, просила передати малечі молоко. А мені відповідали: "Йди звідси, невідомо де шлялася і що їла. Дурноє твоє молоко".

Повернути доньку допомогла Дитяча правозахисна мережа.

— Познайомилася з Христиною в лютому в Ясинуватському ПТУ для сиріт, — розповідає 38-річна Тетяна Носач, директор альтернативного молодіжного центру "Місто Сонця". — Я дала їй телефон на випадок, якщо знадобиться допомога. Христинка молодець, що не розгубилася, коли забрали дитину. Я хвилювалася, чи не піде вона топитися. А тим часом Христина по виписці з пологового оформила свідоцтво про народження дочки. Я приїхала в лікарню, підняла на ноги усіх знайомих. Мені погрожували міліцією, ображали. Заввідділу казала: "Якщо вам її довірити, ви її продасте". Я навіть заревіла від образи. А у Христини пропало молоко. Закінчилося тим, що при нас заввідділу подзвонила в Ясинуватський пологовий будинок та прокричала в трубку: "Що ви мені підсунули? Цю дитину мати хоче забрати!". Наступного дня нам віддали Катю.

Після лікарні породілля з дитиною місяць жили у Тетяни Носач в притулку "Місто Сонця". Там їх знайшов Андрій. Він запропонував Христині одружитися. Тетяна Носач подарувала дівчині весільну сукню. Наречений за годину до розпису позичив у брата святковий костюм.

— Доця і нас помирила, і Христю з моїми батьками подружила, — згадує Андрій. — Хоча народилася Катюха незаплановано. Сама попросилася на світ.

Він заробляє ремонтом машин. У будинку робить ремонт, сам готує їжу. Христина весь час з немовлям.

— Не вірю, що така завзятість лікарів тільки заради того, щоб в державі стало на одну сироту більше, — каже батько. — Це точно, що у них був покупець на мою гарнюню доченьку.

— Навіщо відправляти дівчинку у відділення для важких діток, якщо вона народилася здоровою? — дивується Тетяна Носач. — Можливо, ми випадково зіткнулися з такою схемою усиновлення через дитячу лікарню? На новонароджених від молоденьких дівчат є великий попит. Навіть до нас іноді звертаються бездітні пари з питанням, чи немає охочих відмовитися від дитини. Але якщо неповнолітня мати хоче бути зі своєю дитиною, потрібно дати їй шанс. У ранньому віці мам-сиріт держава штовхає на злочин по відношенню до своїх малят. А потім така жінка — соціальний інвалід. До 25 років наплодить декілька сиріт, кидатиме постійно.

"Місто Сонця" веде проект "Врятувати зозуленя" півтора року. За цей час вдалося повернути неповнолітнім матерям-сиротам 11 дітей. У сімох з них змінилася доля — двоє вийшли заміж, п'ятеро знайшли житло та роботу. У "Місті Сонця" живуть четверо матерів з дітьми від 1 місяця до 1,5 року. Влітку має бути ще одне сирітське весілля.

Зараз ви читаєте новину «У Христини Хримлі викрали новонароджену дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути