вівторок, 15 січня 2019 06:55

"У дитини з'явилося більше вільного часу. Почав займатися тхеквондо"

— Із третього класу син навчається вдома. Забрали зі школи, бо в нього пропав інтерес до навчання, — розповідає харків'янка 38-річна Марія Маслова. Її син півтора року навчається вдома. — Матвій із першого класу вивчав англійську з репетитором. Ішов попереду колективу. Коли на уроках тягнув руку відповідати, вчителька не завжди реагувала. Мовляв, упевнена в його знаннях.

Подібні ситуації відбили в дитини бажання ходити до школи, вважає Марія Маслова. Приходив додому втомлений і виснажений, відмовлявся відвідувати заняття з плавання і малювання.

— Зараз у Матвія вільний графік навчання. Двічі на тиждень займається з репетитором англійською і математикою. Інші предмети вчить самостійно. Іноді розібратися з важкою темою допомагають спеціалісти. Щомісяця ходить до школи на атестацію, — говорить Марія. — У сина з'явилося більше вільного часу. Почав займатися тхеквондо.

Закон "Про освіту" розширив індивідуальні форми навчання. Окрім екстернату, з'явилася сімейна чи домашня освіта.

— Раніше вдома дозволяли навчатися лише за медичними показаннями. Зараз отримувати домашню освіту може будь-хто, — говорить співголова громадської організації "Батьки SОS" Олена Бондаренко, 44 роки. — Батьки повністю беруть на себе зобов'язання опікуватися навчанням дитини. Школа контролює результати. Перший рік — не менш як двічі. Якщо результати навчання будуть не нижчі середнього рівня, далі оцінюватимуть лише разе на рік. Якщо оцінювання покаже початковий рівень, адміністрація може ухвалити рішення про повернення дитини до школи.

Міністерство освіти виставило до обговорення проект про отримання загальної середньої освіти за індивідуальною формою. Визначили три види: екстернат, сімейне навчання і педагогічний патронаж. Останній з'явився вперше.

— Педагогічний патронаж буде доступний для тих дітей, які за станом здоров'я не можуть відвідувати школу чи перебувають у лікарні. Таку форму освіти можуть застосовувати в сільських школах, де у класі навчаються менш як п'ятеро осіб. Педагогічні послуги надаватимуть дітям шкільні вчителі. Вони приходитимуть додому чи в лікарню, кожній дитині викладатимуть індивідуально з огляду на її здібності, стан здоров'я і можливості, — додає Бондаренко. — Екстернат призначений для учнів, які не можуть відвідувати школу з поважних причин. Зокрема, через перебування за кордоном, на окупованій території, а також для тих, хто може прискорено опанувати навчальну програму.

Щоб перевести дитину на одну з таких форм навчання, батькам потрібно написати заяву на ім'я директора і за необхідності додати довідку про стан здоров'я.

— Індивідуальну освіту давно практикують у розвинених країнах, — каже 70-річний Олександр Сніжко. Він понад 30 років займається репетиторством із математики. Розробляє індивідуальну модель занять. — У великих класах низька ефективність навчання, там ігнорують інтереси і здібності дитини. Коли дітей у класах стане менше, покращиться якість навчання. Майбутнє за демократичною моделлю індивідуально-групової освіти. Кожен вчиться за індивідуальною програмою, графіком, темпом залежно від своїх здібностей і можливостей.

Освіта поза школою підходить не всім. Індивідуальне навчання може й зашкодити, кажуть фахівці.

— Якщо дитина на домашньому навчанні, вона має відвідувати різні гуртки і секції, — говорить кандидат психологічних наук Ірина Губеладзе, 35 років. — Значимим є перебування у колективі, спілкування з однолітками. Учні на домашньому навчанні не мають бути ізольовані. Інакше вони можуть виявитися непідготовленими до дорослого життя. Дитина не знатиме, як вирішувати конфлікти чи знаходити компроміс.

Зараз ви читаєте новину «"У дитини з'явилося більше вільного часу. Почав займатися тхеквондо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути