Ексклюзиви
середа, 15 серпня 2012 00:00

У батяриків просять любові та грошей

Автор: Фото: Павло ПАЛАМАРЧУК
  Скульптуру батярика-купідона поставили біля ”Віденської кав’ярні” у Львові. Закохані просять у нього щасливого сімейного життя. Самотнім він допомагає знайти пару
Скульптуру батярика-купідона поставили біля ”Віденської кав’ярні” у Львові. Закохані просять у нього щасливого сімейного життя. Самотнім він допомагає знайти пару

Група з 11 туристів стоїть біля львівського ресторану "Мон Піус". Починається екскурсійний тур про батярів. Так у міжвоєнному Львові називали романтичних розбишак, які мешкали на околицях міста. Під дерев'яним помостом, на якому стоять столи, у квітах захована бронзова скульптура батярика-фінансиста.

— Давай, три йому гаманець, — штовхає в бік свого чоловіка полтавка Антоніна Михайлюк, 47 років. — А то ти таке ледащо. Може, хоч та скульптурка тобі поможе. Найдеш які гроші. Чи в лотерею виграєш.

— Так я ж працюю, — бурчить той.

— Працюєш, а нічого з того не видно. Дивися, я навіть босоніжки нові купити не змогла. В минулорічних поїхала. А вони не модні.

— Цей батяр молився тут до святого Христофора, — пояснює екскурсовод Ігор Лильо, 41 рік. — Ви ж знаєте, що у батярів гроші ніколи не трималися. Обіцяв святому, що витрачатиме їх на добрі справи, а не на випивку. Раптом побачив, як у стіні щось блиснуло. Там знайшов скарб. Батярик мало з розуму не зійшов. Хотів у кнайпі обмити таке щастя. Але Христофор нагадав йому про обіцянку. Тому батяр відніс гроші в банк. Згодом найшов собі гідну наречену, розпочав бізнес. Помагав бідним та сиротам, давав гроші на церкву. Якщо потерти його мішок із грошима, забудете про фінансові проблеми.

Туристи фотографуються зі скульптурою.

— Усе, точно стану багатий, — сміється чоловік у синій футболці та білій кепці. — Ну, тримайся тепер, Миколо. Я переплюну твій бізнес. Зароблю грошей, куплю "лєксус". Тоді поцілуєш мене в одне місце.

Люди виходять на вул. Вірменську, прямують до кафе "Під клепсидрою". Тут на літній терасі захований батярик-пекар. Всього по Львову є п'ять таких фігур. Кожна 50 см заввишки, відповідає за успішність у різних галузях. Їх установив навесні скульптор Володимир Цісарик.

За 200 м до Оперного театру стоїть скульптура монаха-пивовара у людський зріст. На його правому плечі — пивна бочка. На передній кришці зроблений годинник. О 17.15 в бочці грає музика. За легендою, саме 1715 року у Львові почали варити пиво.

— А це — батько всіх батярів, — сміється екскурсовод. — Бо ж батяри любили пиво.

Закінчується тур біля Віденської кав'ярні на просп. Свободи. Ігор Лильо підводить туристів до батярика, що відповідає за любовні справи. Ірина Ольхіна, 27 років, у довгій сукні кольору морської хвилі тре скульптуру з подругою Галиною.

— Ти Катю пам'ятаєш? Вона в Берліні була. Там якогось чоловічка за носа потерла. Говорили, що він за любов відповідає. І що ти думаєш? За два місяці заміж вийшла. Так що три, Галочка, три. Може, й тобі повезе, — каже Ірина.

— Під час екскурсії ставлять купу запитань, — говорить екскурсовод Ігор. — Тільки на два я не можу відповісти — яка фірмова львівська страва та який найкращий львівський сувенір. Дам пляшку тому, хто придумає відповідь. Іноземці свою поїздку планують за кілька місяців. Наші ж навпаки — сідають у поїзд і лише тоді телефонують, просять організувати їм на завтра екскурсію. Не розуміють, що день може вже бути повністю розписаний.

Зараз ви читаєте новину «У батяриків просять любові та грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути