четвер, 16 вересня 2010 03:00

У Анастасії Романченко не ростуть руки та ноги

Автор: фото: Лариса КОЖУШКО
  Анастасія Романченко з міста Звенигородка на Черкащині хворіє на ахондроплазію. Якщо їй не зробити дві операції, вона виросте не вищою одного метра
Анастасія Романченко з міста Звенигородка на Черкащині хворіє на ахондроплазію. Якщо їй не зробити дві операції, вона виросте не вищою одного метра

У 4-річної Анастасії Романченко з міста Звенигородка на Черкащині від народження не розвиваються руки і ноги. На зріст їй ніби 2 роки. Ця хвороба називається ахондроплазією, коли тулуб і голова ростуть, а кінцівки — ні. Якщо дитину не лікувати, стає карликом.

— У нас уже була одна операція. Її зробив лікар приватної клініки "Ладістен" Віталій Векліч, — розповідає мати Олена, 25 років. — Ніжки стали довшими на сім з половиною сантиметрів. Тоді на це позичили 9 тисяч доларів. Ще не віддали. Потрібні дві нові операції. Мусимо зібрати 30 тисяч доларів.

Олена показує доньчині ноги. На них є шрами від апарата Єлізарова. Лікарі вставили Анастасії у кістки металеві шпиці для витяжки. Вільне місце заросло хрящем. Згодом він перетворився на кістку. Дитина навіть бігає, але навшпиньки, бо м"язи після операції стягнуті.

— Вагітною обстежувалася на УЗД. Ніби все було нормально. Хворобу виявили тільки після родів. Лікарі кажуть, що причина цьому — нестача вітамінів. Коли виношувала Настю, ніби й ні в чому собі не отказувала. Тільки дуже хотілося щербету, а його не було ні в одному магазині.

Дівчина не може самостійно їсти ложкою. Короткими руками не зніме собі трусики, щоб сісти на горщик. Долонею ледь дістає до тім"я голови.

Дуже хотілося щербету, а його не було ні в одному магазині

— В Охматдиті мені не дали довідки, що Насті потрібна операція. Сказали, якщо дитина жива, то хай живе, а лікувати нема толку. І до бувшої прем"єр-міністра Тимошенко дзвонила у прийомну. Поговорили. Сказали, що нема фінансів.

Настя розумово розвинена. Співає пісні з улюблених мультфільмів, розказує вірші. За кілька років батьки планують віддати її до школи. Аби зібрати грошей, продають двокімнатну квартиру в сусідньому місті Ватутіне. Колись батько дівчинки 30-річний Юрій Романченко купив за $3 тис. Тепер коштує $20 тис. Ватутіне — шахтарське містечко. Там мало заможних людей. Жодний покупець поки що не відгукнувся.

— Коли Насті був рік, ми взяли у кредит авто "Шевроле Авео". Машиною возили Настю до лікарів. Три роки проплатили, залишилося ще чотири. Я працюю на хлібозаводі простим робочим. Заробітки йдуть на погашення боргу. Хотіли машину продати, але через кредит ніхто не купить, — говорить Юрій Романченко.

— Я хотіла би народити ще одну дитину, — додає Олена.— Якби тільки вилікувати Настю. Мрію, щоб донька виросла здоровою і створила свою сім"ю.

Номер мобільного Олени Романченко — (098) 675 24 64. Номер картки у "Приватбанку" — 4405885016373265.

Зараз ви читаєте новину «У Анастасії Романченко не ростуть руки та ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути