вівторок, 22 березня 2016 06:55

Торт з українським весіллям переміг у Варшаві

Автор: ФОТО З САЙТА www.exposweet.pl
  Торт львів’янки Роксолани Плахтій показують на виставці солодощів ”Світ Експо” в польській столиці Варшава. Важить близько 30 кілограмів
Торт львів’янки Роксолани Плахтій показують на виставці солодощів ”Світ Експо” в польській столиці Варшава. Важить близько 30 кілограмів

— У торті всі речі мали бути їстівні. Не можна було використовувати штучні елементи. Наприклад, якусь фігурку виліпити з глини. У мене кожна фігурка була із цукрової маси — пальці в людей, вареники, — розповідає 34-річна Роксолана Плахтій, власниця львівської кондитерської "Лігумінка". У лютому перемогла на виставці "Світ Експо" у Варшаві. Представила торт з давнім українським весіллям.

Роксолана зустрічає в "Лігумінці" в центрі міста. В закладі пахне кавою. Усі місця зайняті.

— Щороку до Варшави з'їжджаються європейські кондитери. Україна цього року була вперше там представлена. 16 конкурсантів приїхали з різних країн. — розповідає Роксолана. — На торті я зобразила українське село, гори. Всі фігурки — у вишиванках із різним орнаментом. На столі — вареники, часник, цибуля, печена курка.

Раніше із сільським весіллям не стикалася, бо моя родина з діда-прадіда жила в місті. Журі цікавило, чим українське весілля відрізняється від інших. Сказала: якщо українці раділи, то мали викластися сповна.

Судді оцінювали вигляд і смак тортів. У ­нашому були горіхові коржі й кавові, мигдалевий і горіховий крем. Перед поїздкою моя 85-річна бабця спробувала торт і каже: "Не знаю, що ти там намішала, але це неповторно".

Хотіла показати українські традиції випікання. 80 відсотків асортименту "Лігумінки" — давні рецепти моєї бабці, її мами, її тітки, старі польські переписи. Тоді використовували домашні яйця, сметану. Зараз — багато замінників. Тому важко відчути горіховий смак, горіховий крем.

Показує шматок тістечка, спеченого за рецептом виставкового торта. Там чотири різні коржі й три види крему. Пахне кавою та мигдалем. Тісто — м'яке, не крихке.

Роксолана Плахтій закінчила Національний університет "Львівська Політехніка". За фахом — лінгвіст. Випічкою займається п'ять років.

— Я багато пекла, але не було кому їсти. Придумала "Лігумінку". Це — польське слово. Означає щось незвичайне, нестандартне. Взяла у бабці книжку рецептів, яка розвалюється. Інколи з п'яти рецептів створюю один. Я дуже люблю солодке. Але роблю для себе несолодкі дні. Якби все це їла, то сильно поправилася б. Відчуваю солодке, бо ним не перенасичуюся.

Зараз ви читаєте новину «Торт з українським весіллям переміг у Варшаві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути