— У торті всі речі мали бути їстівні. Не можна було використовувати штучні елементи. Наприклад, якусь фігурку виліпити з глини. У мене кожна фігурка була із цукрової маси — пальці в людей, вареники, — розповідає 34-річна Роксолана Плахтій, власниця львівської кондитерської "Лігумінка". У лютому перемогла на виставці "Світ Експо" у Варшаві. Представила торт з давнім українським весіллям.
Роксолана зустрічає в "Лігумінці" в центрі міста. В закладі пахне кавою. Усі місця зайняті.
— Щороку до Варшави з'їжджаються європейські кондитери. Україна цього року була вперше там представлена. 16 конкурсантів приїхали з різних країн. — розповідає Роксолана. — На торті я зобразила українське село, гори. Всі фігурки — у вишиванках із різним орнаментом. На столі — вареники, часник, цибуля, печена курка.
Раніше із сільським весіллям не стикалася, бо моя родина з діда-прадіда жила в місті. Журі цікавило, чим українське весілля відрізняється від інших. Сказала: якщо українці раділи, то мали викластися сповна.
Судді оцінювали вигляд і смак тортів. У нашому були горіхові коржі й кавові, мигдалевий і горіховий крем. Перед поїздкою моя 85-річна бабця спробувала торт і каже: "Не знаю, що ти там намішала, але це неповторно".
Хотіла показати українські традиції випікання. 80 відсотків асортименту "Лігумінки" — давні рецепти моєї бабці, її мами, її тітки, старі польські переписи. Тоді використовували домашні яйця, сметану. Зараз — багато замінників. Тому важко відчути горіховий смак, горіховий крем.
Показує шматок тістечка, спеченого за рецептом виставкового торта. Там чотири різні коржі й три види крему. Пахне кавою та мигдалем. Тісто — м'яке, не крихке.
Роксолана Плахтій закінчила Національний університет "Львівська Політехніка". За фахом — лінгвіст. Випічкою займається п'ять років.
— Я багато пекла, але не було кому їсти. Придумала "Лігумінку". Це — польське слово. Означає щось незвичайне, нестандартне. Взяла у бабці книжку рецептів, яка розвалюється. Інколи з п'яти рецептів створюю один. Я дуже люблю солодке. Але роблю для себе несолодкі дні. Якби все це їла, то сильно поправилася б. Відчуваю солодке, бо ним не перенасичуюся.
Коментарі