Ексклюзиви
вівторок, 12 липня 2011 05:15

Тамара Кушнір має тисячу слонів

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Тамара Кушнір із селища Сутиски на Вінниччині сидить у своїй квартирі під полицями, на які виставляє фігурки слонів. Їх збирає понад десять років
Тамара Кушнір із селища Сутиски на Вінниччині сидить у своїй квартирі під полицями, на які виставляє фігурки слонів. Їх збирає понад десять років

57-річна Тамара Кушнір із селища Сутиски Тиврівського району на Вінниччині збирає фігурки слонів. Має в колекції більш як тисячу.

— Усі фігурки різні. У того лапка піднята, в іншого хобот закручений. Вони з дерева, мiдi, пластику, скла, порцеляни, моржової кiстки.

Запрошує у трикімнатну квартиру. Стіни завішені скляними поличками, на них розставлені слони — білі, коричневі, чорні. У кутку стоїть скляний стіл, у якого замість ніжки слон. Зверху — фонтан із тварин. В іншому кутку слон обтягнутий шкірою та стелаж з фігурами різних розмірів. Горщики для вазонів теж у формі слонів. Таку саму форму мають і вази для квітів, рамки для фотографій.

— Свою колекцію я перевезла із російського Мурманська, — пригадує. — Везли їх в окремому контейнері. Кожен запакували у картонну коробку. Заплатили за розтаможку і перевезення близько тисячі доларів.

Тамара Кушнір родом із Сутисок. Її чоловік — із сусіднього села Шершні.

— На переїзді наполягав чоловік. Ми обоє відслужили на військовому флоті. Саша працював на підводній лодці, я — військовослужбовець. Наш син Вадим теж служить на флоті. Захотілося йому на батьківщину. Тут багато зелені, природа гарна.

Колекцію збирає понад 10 років.

— Перших три слоники купила у магазині. Потім мені стали дарувати на дні народження, свята. Коли я лежала в лікарні, онук подарував трьох слоників, які тримають скляний шар, ніби кулю. Знайомі присилали фігурки з Китаю, Норвегії.

— Для неї нема кращого подарунку як слоник, — втручається в розмову чоловік Олександр, 57 років. — Останній — це був скляний столик. Замість ніжки — слон, який тримає скляну столешню. Тепер слоників не купуємо. Нема куди ставити.

Щотижня всю колекцію подружжя миє і протирає.

— На це йде півдня, — додає Олександр. — Щотижня слоників знімаю з полиць, мию у воді і викладаю на тряпочку, щоб посохли. Тоді розставляю у тому ж порядку.

Кілька тижнів тому Тамарі Іванівні пропонували продати колекцію, а гроші віддати на будівництво церкви.

— Не готова поки що цього зробити. Навіть не знаю, скільки може коштувати. А гроші на церкву й так завжди даю.

Зараз ви читаєте новину «Тамара Кушнір має тисячу слонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути