Ексклюзиви
неділя, 24 вересня 2006 15:40

"Таку парасолю може носити тільки дуже чиста людина"

Автор: фото: Наталя ЛАЗУКА
  Мирослав Гавриш радить купувати німецькі, італійські та грецькі парасолі
Мирослав Гавриш радить купувати німецькі, італійські та грецькі парасолі

Мирослав Гавриш, 50 років, ремонтує парасолі. Бере за роботу три-п"ять гривень. У вересні, коли починаються дощі, люди щодня приносять 10–20 парасоль. У суху погоду майже нікого нема.

Мирослав тримає металеву будку на вулиці Медовій у Тернополі. Зсередини майстерня оббита вагонкою і завалена спицями. Під стелею висить матовий світильник, світла від нього мало. Більше — з маленького віконця.

— Відчуваєте, яка сирість? Це парасолі пахнуть дощем. Приносять їх мокрими, вони застоюються. І дах протікає, — зморщившись показує вгору майстер.

У віконце подають жовту дитячу парасолю.

— Учора з онуком під дощ попали, — каже клієнт. — Малий заходив у хату і не склав парасолю. У двері не вмістився. От спиці й повилазили.

Мирослав бере зі стільця перев"язані білою мотузкою спиці.

— Найкраще купувати парасолю зі сталевими, — повчає. — Маю кілька парасоль, яким по 60 років, — тицяє на чорні зонти під стелею. — Ще кілька раритетних удома тримаю. Раніше тканина на парасолях була прогумована, а нині вже на другий день із внутрішньої сторони росою вкривається. Два роки тому ремонтував бамбукову парасолю з Мексики. Ото добротна була!

Дешевші за 50 доларів — фальшивка

Каже, що в Тернополі він, мабуть, єдиний майстер парасоль.

— Скоро, як у Європі, парасолі не ремонтуватимуть, а купуватимуть нові. Брати краще німецькі, італійські та грецькі, — розповідає. — Дешевші за 50 доларів — фальшивка. От у мене велика японська парасоля. Такі не бояться вітру. Купив ще в 90-х в універмазі, за 45 рублів. Віддав тоді півзарплати. У кооперативі ремонтував холодильники. Але заробляв мало — не те що в старі часи.

Каже, що тепер має 400–600 грн на місяць.

— Набридли вже ці парасолі, — зітхає. — Цю буду купив 2000-го за 900 грн. Думав, краще буде. Шкодую, що не поїхав за кордон. Сини ходять у 24-ту школу, — розповідає. — Тарас в 11-му класі, Роман — у 10-му. Нізащо не хочуть учитися на парасольних майстрів. За кілька років на їхньому місці брав би паспорт у кишеню і тікав звідси подалі.

А дружина Ярослава, — продовжує, — стоїть за ксероксом, за 100 метрів звідси. Разом ідемо додому. Познайомився з нею в парку, біля озера. Запросив у кіно, в кафе. Вона приїхала з Мишкович (це приміський район), працювала бухгалтером на взуттєвій фабриці. Як зустрічалися, говорили про капці й холодильники.

Бачите оту хату? — показує через дорогу одноповерховий будинок. — Я в ній народився, там померли мої батьки. 15 років тому нас переселили у трикімнатну квартиру, а в нашій зробили офіси для базарників.

Я вам цікаву парасолю покажу, — стягує з верхньої полиці довгого білосніжного зонта. Розкрита парасоля займає півмайстерні.

— Метр вісімдесят у діаметрі, — каже гордо. — Це італійська, сімейна. Під нею вільно вміщаються чоловік з дружиною і двома дітьми. Таку білу парасолю може носити тільки дуже чиста людина.

1955, 22 жовтня — Мирослав Гавриш народився в Тернополі
1973 — вступив до Тернопільського ПТУ N8, учився на механіка побутової техніки
1974 — у РЕМі ремонтував електробритви
1976 — пішов у армію
1978 — у кооперативі ремонтував холодильники
1982 — одружився з бухгалтеркою Ярославою
1987 — народився син Тарас
1989 — народився син Роман
2000 — відкрив майстерню з ремонту парасоль

Зараз ви читаєте новину «"Таку парасолю може носити тільки дуже чиста людина"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути