четвер, 18 березня 2010 17:56

Табачника називали "всесильний Діма"

Автор: фото з сайта www.pravda.com.ua
  Будинок Дмитра Табачника в Кончі-Заспі під Києвом. За огородженою територією розташовані три садиби — міністра, його батька та брата. На огорожах таблички — ”приватна територія”
Будинок Дмитра Табачника в Кончі-Заспі під Києвом. За огородженою територією розташовані три садиби — міністра, його батька та брата. На огорожах таблички — ”приватна територія”

Виборчим штабом кандидата в президенти Леоніда Кучми восени 1994-го керував на той час 31-річний Дмитро Табачник. Після перемоги очолив Адміністрацію глави держави. Там його прозвали "всесильний Діма" за використання телефонного права, політичні інтриги та боротьбу за вплив на Кучму. Кажуть, він впливав на кадрові рішення президента. За авторитаризм його також називали "чорноборода ДІМОкратія". Саме в ті часи був відомий анекдот: "Ким працює Кучма? — Президентом в Адміністрації Табачника". У 33 роки йому присвоїли звання полковника, хоч в армії він не служив. Через два роки Кучма своїм указом позбавив його цього звання.

У двох урядах Віктора Януковича був віце-прем"єром із гуманітарних питань. Запам"ятався антиукраїнськими висловлюваннями. На надзвичайних зборах "Україна — зона культурного лиха" 30 листопада 2007-го Табачника проголосили ворогом української культури. Бо як автор бюджету-2004 він запровадив податок на українські книжки. А 118-та стаття бюджету-2007 дала привід масово виселяти з приміщень заклади культури й науки.

Табачник фігурував у гучних скандалах. Проти нього порушували кримінальні справи. Під час президентських виборів 2004 року разом із міністром Кабміну Анатолієм Толстоуховим домагався публікації в газеті "Урядовий кур"єр" постанови Центрвиборчкому про перемогу Віктора Януковича. Із прізвищем Табачника пов"язують зникнення унікальних документів із державного архіву у Львові.

Табачник живе на дамбі в районі Кончі-Заспи. Це найелітніші місця. На території близько гектара є три садиби. В одній мешкає міністр, у інших — батько та брат Михайло, президент нафтової корпорації "ТіКо".

Дмитро Табачник колекціонує холодну зброю і картини. Віддає перевагу одягу "Ів Сен-Лоран", "Бріоні", "Картьє", "Пол Зільєрі".

Зараз ви читаєте новину «Табачника називали "всесильний Діма"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути