пʼятниця, 12 липня 2013 07:25

Син Єгора Толкунова пішов у монахи

— У Андрія й дівчина була. Але одного дня вернувся додому і сказав, що йому відтепер треба тільки Бог, — говорить херсонський художник 70-річний Єгор Толкунов. — Думав, син стане художником і ми разом будемо їздити по світу і малювати картини. Проте всі мої мрії розвіялися, коли він сказав, що йде в монахи.

41-річний Андрій Толкунов 10 років живе при Псково-Печерському монастирі біля російського Санкт-Петербурга. Із батьком розмовляємо у столичному Центрі української культури та мистецтв, де відкрилася його виставка "Співіснування світів". Єгор Єгорович у джинсах і смугастій тенісці. Він сивий, блакитноокий.

— Коли Андрій був маленький, хотів стати футболістом, — згадує. — Він любив дивитися, як грає київське "Динамо", і весь час ганяв із сусідськими хлопцями у м'яча. Говорив: "Коли виросту, стану другим Олегом Блохіним, і мене будуть показувати по телевізору ". Потім покинув футбол і захопився малюванням. Бувало, цілий день стояв за мольбертом і навіть про їжу забував. Любив малювати коней і битви. Закінчив художню школу, вступив до Одеського художнього училища. За рік йому стало нецікаво, бо він за півгодини міг намалювати те, на що іншим треба було тиждень. В Одесі захопився релігією. Ходив на зібрання різних сект, їздив по церквах і монастирях. Як закінчив навчання, 10 років жив при церкві у Миколаєві. Там навчився писати ікони і розписав іконостас.

Відростив бороду на 48 сантиметрів

Прийняти чернечий постриг Андрій вирішив на початку 2000-х. Я тоді лежав у лікарні. Син зайшов у палату і сказав: "Батьку, я вирішив стати монахом. Хочу, щоб ти перший про це дізнався". Почав його відмовляти, просив піти у священики, але він стояв на своєму. Коли син вийшов, я почав плакати. Не міг повірити, що він ніколи не матиме дружини та дітей. У палату зайшов лікар. Коли про все йому розказав, він мовив: "Чому ти вважаєш, що твоє життя правильне? Невже людина обов'язково має посадити дерево і звести будинок? Кожен сам обирає свій шлях у житті". Після його слів я дав згоду на постриг Андрія. Дружині це рішення далося важче. Ще місяць її подушка була мокрою від сліз. Зараз плаче, коли говорить із сином по телефону.

Після постригу Андрія нарекли Авелем.

— Обрав Псково-Печерський монастир, бо він древній і намолений. Туди приїздили молитися Володимир Путін і покійний Борис Єльцин. Син змінив нас із дружиною. Ми дотримуємося законів Божих, щотижня ходимо до церкви і щоранку молимося. Їздимо до нього часто. Востаннє в монастирі були півтора місяця тому. Андрій робив свій перший розпис по сирій штукатурці — писав святого. Я дивувався, бо він малює без ескізів. Каже, що лики святих постійно стоять у нього перед очима.

Митець підходить до портрета довгобородого ченця. Він намальований у профіль.

— Коли їду в монастир до сина, беру з собою фарби та етюдник. Пишу портрети Андрія та інших монахів. Син відростив бороду на 48 сантиметрів. Діти плутають його з Нептуном. Вірить, що на тому світі є життя. Я тепер теж у це вірю. Якось підніс до ікони персня і спитав: "Боженька, ти живий?". Перстень почав рухатися.

Єгор Толкунов 43 роки одружений із Ларисою Володимирівною. Мають іще сина 40-річного Гліба. Він підприємець, живе у Херсоні.

Зараз ви читаєте новину «Син Єгора Толкунова пішов у монахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути