вівторок, 03 січня 2006 13:26

Святослав Піскун: "Мені здавалося, що Він мені кліпне"

 

З колишнім генпрокурором Святославом Піскуном, 46 років, "ГПУ"  зустрілася в офісі його дружини Світлани, 43 роки, — неподалік цирку.

Важкі броньовані двері нам відчинила струнка чорнявка в замшевих ботфортах на високих підборах. Годину довелося чекати в холі, за невеличким журнальним столиком із розкиданими газетами й журналами.

З"явився охоронець, за ним зайшов Піскун. Він був чисто поголений, у синьому светрі та чорних велюрових брюках. Ми сіли в кабінеті його дружини, на великому шкіряному дивані кольору кави з молоком. Над нами висіла картина: хисткий місток над прірвою. Пан Святослав розповів, що колись придбав її на аукціоні, а зараз вона коштує чималі грошей.

— Мені цілий ранок дзвонять, — жартома "поскаржився" він. — Телефон розривається. Довелося вимкнути.

Це було 1 грудня — на професійне свято працівників прокуратури. У нього мала відбутися святкова вечірка, на якій господар збирався виконувати під гітару українські пісні та романси.

Бойовим хрещенням був стакан горілки і шматок сала з хлібом

Я спитала про його перше "бойове хрещення" на прокурорському фронті.

— Це був стакан горілки і шматок сала з хлібом, — сміючись, повідомив Святослав Михайлович.

Він розповів, що сім років з дружиною і маленькою донькою мешкали у гуртожитку в Ірпені. Згодом побудували будиночок з мансардою, яку облаштували під спальню. Досі їздять туди відпочивати.

За гороскопом Піскун — "риби", тому любить синій колір. Купує одяг у "Х"юго Босс". Вважає себе трудоголіком.

У кабінеті пані Світлани — великий дубовий стіл, акваріум і плазмовий телевізор. Саме транслювали засідання Верховної Ради. Це спонукало екс-генпрокурора торкнутися політики.

— Є один колишній держслужбовець, який за два дні до звільнення зробив оборудку на кілька мільйонів. А зняли його за те, що раніше кудись подів 18 мільйонів. Зараз він сидить у Верховній Раді і не хвилюється.  

А яку справу запам"ятали найбільше?

— Один ірпінський хлопець, повернувшись із в"язниці, начитався книжок про ніндзь і зробив собі короткий меч. Носив його під пальто. У барі побачив дівчину з грішми. Пішов за нею і порубав її на шматки. Справа була складна: падав дощ і змив усі сліди. Дівчина лежала посеред дороги і була така порубана, що ми спочатку подумали, що її переїхала машина. Цілу ніч шукали автомобіль або трактор, який міг це зробити.

Піскун запрошує в сусідню кімнату — до зимового саду в римському стилі. Із генпрокурорського кабінету він перевіз сюди ікони та Біблію.

Жінка в суді кричала,
що випила з Піскуном кави, і тепер її кинув чоловік

Розповів, що його мама розмовляла російською мовою, а батько — українською.

— А Світлана, дружина, — з Волині, російської мови  взагалі не знає. У нас усе навпаки: я говорю російською, а дружина українською.

Новий рік він хоче провести у Карлових Варах. Але найбільше любить Крим:

— Відпустку завжди проводжу в санаторії "Південний", де п"ять тисяч відпочиваючих. Там у мене є номер, який мені залишають. Одна жінка в суді кричала, що випила з Піскуном кави, і тепер її кинув чоловік. Я добре її пам"ятаю: вона відпочивала в цьому санаторії і часто підсідала за наш столик.

На ваше життя коли-небудь посягали?

— Мене ледь не задушив у камері один затриманий — морський піхотинець. Я допитував його. Дуже здоровий був хлопець. Своєму товаришу він наніс 36 ножових ран. То були 90-ті роки, коли відключали світло, — Піскун засміявся. — От під час допиту світло й вимкнули.

Пан Святослав похвалився, що його п"ятирічний син, теж Святослав (ім"я дала дружина) уже має жовтий пояс із тейквандо. Потім повідомив, що любить біле вино, зелений чай і гострі страви. Зрідка може випити віскі, не курить. А найбільше шанує грузинську кухню. Напередодні екс-генпрокурор саме вечеряв з президентом Грузії Михайлом Саакашвілі, який приїздив в Україну.

— Ми говорили про грузинський народ, його відвертість, — сказав Святослав Михайлович. — Я розповів, що маю двох друзів — грузинів. Якщо грузин дивиться в очі — він ніколи не збреше. Саакашвілі зі мною погодився...

А самі часто брешете?

— По дрібницях. Більше обдурюю себе, — засміявся. — Або кажу рідним, що приїду — і не приїжджаю. Але Ющенка ніколи не обманював!

Щось колекціонуєте?

— Ікони. У моєї бабці була дуже гарна ікона. Я дивився на неї широко розплющеними очима. Мені постійно здавалося, що Він зверху мені кліпне.

Зараз ви читаєте новину «Святослав Піскун: "Мені здавалося, що Він мені кліпне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути