понеділок, 28 січня 2008 14:39

Світовит Пашник став волхвом

  Раніше Світовит Пашник звався Віктором. 1995 року він змінив своє ім’я. Каже, воно йому більше підходить до душі
Раніше Світовит Пашник звався Віктором. 1995 року він змінив своє ім’я. Каже, воно йому більше підходить до душі

Світовит Пашник, 40 років, верховний волхв Руського Православного Кола, стоїть неподалік Секретаріату президента на вул. Банковій. Поряд, біля парапету, кілька осіб тримають жовто-сині прапори та гасла. Каже, що це представники Рідної Православної Віри вимагають од Віктора Ющенка заборонити продаж землі в Україні.

— Земля-мати священна. Як вода й небо, вона не може бути товаром, — пояснює Світовит, відійшовши вбік. З-під чорної куртки і джемпера в нього видніється вишиванка. Довге волосся перехоплює плетена з рогози стрічка — "очілля".

Раніше Пашник жив у Запоріжжі. Нещодавно переїхав до селища Чапаївка під Київ. Оселився в будинку, який винаймає для нього громада "Перунова Рать". Світовит Пашник — волхв, проводить богослужіння.

— У школі вчителі ганяли за довге волосся. Казали, що схожий на попа, — сміється він. — Тепер додав ще вуса й бороду. Без них ходять лишень діти або євнухи. А з вусами — воїни.

4 липня 1993-го він прийняв посвяту в рідновіри.  

— Мене обмили водою, а потім провели очищення вогнем. Свічками кілька разів провели над головою, — розповідає. — Працював на "Дніпроспецсталі" нагрівальником металу. Заробляв до 500 гривень. А служити пішов за сто, бо громада більше не могла виділити.  

У нього дзвонить мобільник. "Наші вже йдуть до Кабміну", — каже комусь. Пікетувальники, згорнувши транспаранти, проходять повз нас. "Слава рідним богам!" — прощається Світовит зі співрозмовником.

Зазначає, що наприкінці 1995-го подав заяву на зміну імені: з Віктора на Світовита.

Коли відпрацьовували на тренуванні падіння, розбив собі копчик

— Новонароджених і раніше називали по-нашому. А я, мабуть, перший у дорослому віці змінив ім"я.

У РАГСі переробляти документи відмовилися. Але згодом видали нове свідоцтво про народження та  паспорт.

Наступного року Світовит одружився з Оленою, студенткою Запорізького університету. Дівчина взяла ім"я Зоряна, хоч документів не змінювала. За шість років подружжя розлучилося.

— Із закінченням університету змінилися її позиції. Більше до фемінізму стала схилятися, — каже Пашник.

У складі рідновірської сотні він вступив до Війська Запорозького.

— Наша сотня була більша, ніж їхні курені, — ревниво зазначає. — Отці-рідновіри почергово з православними священиками благословляли різні події. Але єпископ Запорізький і Мелітопольський УПЦ КП виступив проти "язичників". Гетьман Володимир Мулява видав наказ розформувати нашу сотню. У Запоріжжі є школа бойового мистецтва "Спас". Але я для неї застарий, — усміхається чоловік. — Коли відпрацьовували на тренуванні падіння, розбив собі копчик.

2000-го Світовит разом із вінничанином Олегом Безверхим вийшов з Рунвіри. 2007-го створили Руське Православне Коло. Пашник переїхав до столиці, аби краще керувати громадою.

— Не підробляю, ні, — уточнює він. — Займаюся основною роботою — я волхв. Проводжу богослужіння, обряди. 2005-го одружився з Оленою, вона раніше працювала майстром на феросплавному заводі в Запоріжжі. Зараз виховує нашого півторарічного сина В"ячеслава Світовитовича. Ми не маємо ані машини, ані дачі.

— Постів дотримуєшся?

— У нас постів не дотримуються, — пояснює. — Але горілки не п"ю, не курю, в карти не граю.

Зараз ви читаєте новину «Світовит Пашник став волхвом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути