пʼятниця, 26 лютого 2016 07:50

Сумки зі старих рушників шиє Анна Дупак

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Дизайнерка Яна Дроздова продає на ярмарку ”Всі. Свої” валяні з вовни шапки. Мають форму облич казкових героїв
Дизайнерка Яна Дроздова продає на ярмарку ”Всі. Свої” валяні з вовни шапки. Мають форму облич казкових героїв

— Думала, наші шапки носитимуть діти. Але дорослих вони зацікавили більше. Сьогодні жіночка років 50 переміряла майже всі шапки. Вдягала із дзьобом та гребенем, як у півня. Довго сміялася. Сказала: "Носитиму, хай й іншим веселіше стане", — розповідає дизайнер 32-річна Яна Дроздова з Києва. 13 лютого у столичній галереї "Д12" неподалік Михайлівської площі продає шапки з валяної вовни. Тут влаштували ярмарок "Всі. Свої". Близько 200 українських виробників продають одяг, взуття та аксесуари.

Біля стенду Яни зібралися з десяток людей. Чоловік у короткій дублянці приміряє шапку із зображенням героя мультфільму Шрека. Поруч у дзеркало дивиться дівчина. Одягла шапку з мордою зайця. За такі вироби просять по 380 грн.

32-річна Анна Дупак викладає на стіл вишиті сумки. Шиє їх зі шкіри, старих вишитих рушників. Ціни починаються від 490 грн.

— Раніше працювала журналістом, — Анна сідає на стілець за стендом. — Років шість тому не могла підшукати собі підходящу сумочку. У магазинах пропонували дивні моделі зі стразами. Тому вирішила зробити сама. Першу пошила із тканини. Була простої форми, із прорізними ручками. Усім подругам сподобалася. Вирішила розпочати власне виробництво. Зараз у мене працюють чотири швачки. Робимо 40–50 сумок за місяць.

Анна показує зелену сумку із прорізними ручками. Спереду вишиті червоні мальви.

— Використовую стару вишивку, — каже Дупак. — Її шукаю на блошиних ринках. Часто люди привозять. Переважно — із Західної України. Такого добра там багато. Сьогодні віддають за копійки, а років через 20 такі речі коштуватимуть дорого. Кілька разів брала вишиті рушники, яким понад 100 років. Від часу пожовтіли, у кількох місцях вицвіли. Для реставрації шукала на барахолках старі нитки. Одна бабуся цілу торбу винесла, казала: "Ще в молодості накупила. Думала вишивати рушники. Але часу на це ніколи не вистачало. А зараз уже нічого не бачу".

До Анни підходять дві жінки. Розмовляють англійською. Кілька хвилин роздивляються товар. Одна бере сумку з малюнком оголеної жінки.

— Її намалював друг — грузинський художник, — каже дизайнерка. — Також є сумки з колажами Сергія Параджанова та Казимира Малевича. Такі купують сміливі модниці.

Жінки беруть два вишиті клатчі з геометричним орнаментом. Одна кладе на стіл 1100 грн.

— Такі сумки універсальні. Їх можна носити не лише з сукнями, а й зі джинсами, — додає Анна. — Багато моїх клієнтів живуть за кордоном. Із вишитими клатчами ходять на офіційні прийоми.

2 тижні вичиняють овече хутро для папах. Їх шиють у Грузії. Шапки продає киянка 35-річна Ольга Дзюба. Коштують щонайменше по 850 грн.

— Вони не бояться ні снігу, ні дощу, — говорить Ольга. — Варто струсити шапку й вона стає сухою. Не пропускає вітер. Взимку у ній тепло, а влітку — прохолодно. Такі одягають під пуховики, пальта і шкіряні куртки. Гарно пасують до джинсів і жилетів.

Зараз ви читаєте новину «Сумки зі старих рушників шиє Анна Дупак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути