вівторок, 28 березня 2017 06:05

Стипендії нараховують не всім хорошистам

Автор: ФОТО З САЙТА www.ytimg.com
  Експерт із питань вищої освіти аналітичного центру ”Цедос”  Єгор Стадний: ”Нарахування стипендії на 90 відсотків залежить від балів, а на 100 — від вимог університету”
Експерт із питань вищої освіти аналітичного центру ”Цедос” Єгор Стадний: ”Нарахування стипендії на 90 відсотків залежить від балів, а на 100 — від вимог університету”

Із другого семестру у вузах змінили розмір стипендій і принцип їх нарахування. ­Виплати зросли на 33%. Звичайну стипендію підняли з 825 грн до 1100 грн. Підвищену — з 937 грн до 1600 грн.

— Відтепер стипендії отримують не за середній бал "чотири", а за рейтингом. Його формують за успішністю студентів. Серед додаткових критеріїв — участь у житті університету, наукові та творчі досягнення, — каже 29-річний Єгор Стадний, експерт із питань вищої освіти аналітичного центру "Цедос". Він розповідає, як змінилися вимоги до отримання стипендії у вузах.

Як формують рейтинг нарахування стипендій?

— На 90 відсотків від результатів навчання. На 10 — за критеріями університету. Перші на отримання стипендії ті, хто має вищі бали з усіх предметів. Університет може просувати в рейтингу вище тих студентів, які мають спортивні досягнення, беруть участь у житті університету, активно займаються науковими дослідженнями. Проте не всі університети мають свої вимоги до студентів для нарахування стипендій.

Як це впливає на якість освіти?

— Стипендіальна реформа не враховує всіх реалій. У постанові щодо нарахування стипендій є підпункт — бюджетників відраховують, якщо вони до початку наступного семестру не складають екзаменів-боргів. Раніше вузи самі вирішували це питання. Залежно від університетів можна було мати дві-три академічні заборгованості. Зараз у вузах — недобір. Вони бояться втратити студентів. Це може призвести до завищення оцінок. У результаті університети й далі випускатимуть усіх охочих, навіть двієчників.

Від чого залежить кількість студентів, які отримують стипендії?

— Від того, який відсоток студентів матиме підвищену стипендію та звичайну. Університети самі вирішують, скільки студентів отримуватимуть 1600 гривень, а скільки — 1100. В одних вузах підвищені виплати отримують 2 відсотки студентів загальної кількості бюджетників, в других — 4. Загалом діапазон тих, хто отримують стипендії, коливатиметься від 40 до 45 відсотків бюджетників за рейтингом.

Чи краще мотивуватиме рейтингова система стипендій до навчання?

— Усе залежить від конкретних груп. Якщо у групі всі пастимуть задніх, то стипендію отримуватимуть ті, хто пасуть задніх трохи менше. Якщо у групі буде жорстка конкуренція, то стипендію отримуватимуть кращі з кращих. Але університети точно не відраховуватимуть студентів більше, ніж раніше. Тоді вони втрачатимуть кошти, а це нікому не вигідно.

За яким принципом нараховують соціальні стипендії?

— За довідками про пільги, як і раніше. Краще б замість цього використали принцип призначення субсидій. Платили різну за розміром суму, яка залежала б від рівня доходу сім'ї студента. Є 40–60 відсотків тих, хто справді потребують матеріальної допомоги, щоб повністю присвятити себе навчанню. Серед них — студенти з родин із середнім достатком, з бідних сімей і тих, які ледве зводять кінці з кінцями.

Чи залежать стипендії від рівня акредитації університету?

— Так, звичайна академічна стипендія для студентів університетів, інститутів, консерваторій та академій — 1100 гривень. У технікумах, училищах і коледжах — 830.

Які є додаткові стипендії для студентів?

— Є так звані іменні стипендії — президентська, парламентська й урядова. Виплати від президента та Верховної Ради — 1200 гривень, від Кабміну — 1100. Такі дають за перемоги в наукових і студентських творчих конкурсах. Виплачують додатково до основної. Зазвичай призначають на шість місяців або рік. Їх отримують одиниці.

Зараз ви читаєте новину «Стипендії нараховують не всім хорошистам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути