Ексклюзиви
четвер, 16 квітня 2020 06:50

Стефан Сулик помер від коронавірусу

Митрополит Української греко-католицької церкви у Філадельфії Стефан Сулик помер у віці 95 років. У нього виявили коронавірус. Був найстаршим єпископом УГКЦ.

— Люди з усіх куточків країни й різних країв діляться зі мною спогадами про віддане й відповідальне служіння митрополита Степана, — каже голова Філадельфійської архієпархії в США Борис Ґудзяк, 59 років. — Єпископи пишуть листи співчуття та згадують його щедрі вчинки. Я вірю, що ці спогади будуть колись надруковані. За своє життя Стефан Сулик подолав багато викликів.

Митрополит народився в польському селі Бальниця. Дитинство провів у Самборі на Львівщині. Під час Другої світової війни з батьками емігрував до Німеччини. Там навчався в українській католицькій семінарії. Згодом закінчив Католицький університет у Вашингтоні, США. 1952 року висвятився у священники.

1980-го Папа Римський Іван-Павло ІІ призначив його архієпископом і митрополитом Філадельфійським. На прохання Ватикану владика Сулик був залучений до дипломатичних перемовин із членами Української православної церкви під час розпаду Радянського Союзу, коли УГКЦ виходила з підпілля. Зрікся посади, коли йому виповнилося 75 років. 2001-го видав книжку "Як Стефан став митрополитом" про історію УКГЦ кінця ХХ ст.

— Бог був зі мною під час усієї моєї життєвої подорожі, — говорив Стефан Сулик на 90-річчя. — Я народився на Покрову. Вона оберігала мене й провадила на кожному кроці життя.

Стефана Сулика поховали в крипті собору Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії у Філадельфії. Залишилися племінники та кузини.

Зараз ви читаєте новину «Стефан Сулик помер від коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути