пʼятниця, 03 грудня 2010 06:15

"Сподіваюся, дадуть будинок на сім спалень"

Автор: фото з сайта www.dailymail.co.uk
  Британська багатодітна родина Смітів
Британська багатодітна родина Смітів

У Великій Британії допомогу на дітей до 18 років отримує кожна багатодітна родина. З наступного року правила змінюються. Її платитимуть до 16 років. І лише тим сім'ям, які заробляють менше за 44 тис. фунтів на рік. Працювати зобов'язаний хоча б один із батьків. Якщо обоє безробітні, вони отримають половину суми.

Реформа має заощадити державі 2 млрд фунтів на рік.

— У нас були тепличні умови для великих родин. Досвід показує — це помилка. Грабувати людей із середнім рівнем достатку і на їхні гроші забезпечувати багатодітних — не вихід, — каже канцлер британського казначейства 39-річний Джордж Осборн. — Великим родинам держава дає розкішні будинки. Не кожен працюючий може собі це дозволити.

— Саме у Великій Британії багатодітним живеться найпростіше, — вважає соціальний працівник 28-річна Дороті Хейлер із Лондона. — Держава дає їм житло, авто, забезпечує їжею. Благодійні організації допомагають з одягом. Я працюю з 13 родинами. Тільки у трьох батько заробляє. Решта живуть у своє задоволення на державну допомогу.

Безробітні Піт та Сем Сміт мають десятьох дітей. Отримують 95 тис. фунтів на рік — 1,16 млн грн. А ще безкоштовні сніданки, пільгові податки та комунальні послуги. Минулого місяця  родина переїхала в будинок із п'ятьма спальнями в місті Бристоль. Оренду помешкання їм оплачує держава.

Ні 36-річна Сем, ні її 40-річний чоловік не працюють.

— Ми ж виховуємо нових громадян, держава повинна допомагати, — каже Сем.

Вона скаржилася, що їм тісно в новому домі.

— Сподіваюся, дадуть будинок, де щонайменше сім спалень. Але нове помешкання зможемо отримати не раніше, ніж через дев'ять місяців, — додає. — Ми не маємо телевізора. Діти мусять ділитися однією ігровою приставкою. Безкоштовні сніданки завжди доставляють холодними. Кілька яєць, консервовані боби та помідори, вівсянка — цього мало. Я кілька разів скаржилася і просила, щоб привозили м'ясо. Я не встигаю і готувати, і прати. Було б добре, якби допомагав соціальний працівник.

Британкам на першу дитину дають 200 фунтів допомоги на тиждень. За кожну наступну — по 130. Діти безкоштовно ходять у садок та школу.

Кожна дитина на рік зменшує пенсійний вік

У Франції пільги мають усі багатодітні, незалежно від заробітків. Працюючим матерям держава доплачує по 100–200 євро щомісяця.

Німецькі родини з трьома дітьми отримують на них по 154 євро, більші сім'ї — по 174.

Шведським багатодітним дають допомогу, якщо вони заробляють менше за прожитковий мінімум. Діють субсидії на комунальні послуги та садочок, є талони на харчі. Усі батьки з дітьми до 8 років мають право на скорочений робочий день, який оплачують як повний.

Чим більше дітей у чеської матері, тим раніше вона виходять на пенсію. Кожна дитина на рік зменшує пенсійний вік.

Уряд Кіпру із 2001 року за третю дитину разово виплачує 5 тис. євро. Родини, де виховують більше трьох дітей, отримують 300 євро щомісяця.

Із 8 липня 1944 року в республіках СРСР багатодітних матерів нагороджували орденом "Мати-героїня". Треба було народити й виховати 10 дітей, щоб його отримати.

Звання "Мати-героїня України" дає право на разову соціальну допомогу — 10 прожиткових мінімумів.

Зараз ви читаєте новину «"Сподіваюся, дадуть будинок на сім спалень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути