четвер, 26 травня 2011 00:15

Соломія Лук'янець дружить із Кучмою

Автор: фото: АНДРІЙ ШМАТОВ
  Киянка Соломія Лук’янець сидить на траві в одному зі столичних парків. Вона чотири роки є стипендіатом фонду ”Україна” колишнього президента Леоніда Кучми
Киянка Соломія Лук’янець сидить на траві в одному зі столичних парків. Вона чотири роки є стипендіатом фонду ”Україна” колишнього президента Леоніда Кучми

Киянка 10-річна Соломія Лук'янець цього року стала "Гордістю країни" в номінації "Рідкісний талант". Вона є наймолодшою оперною співачкою в Україні.

— Маю звичку загуглювати її ім'я в інтернеті. Так тішу свою материнську самолюбність, — розповідає Олена, мати Соломії, в одному зі столичних парків. — У березні прочитала, що вона номінантка на таку премію. Заходжу на цей сайт, а там, окрім Солі, ще семеро людей талановитих. Я собі подумала: "Нам нічого не світить. Бо ми всього лише співаємо. А є і хворий хлопчик, який щось із пластиліну ліпить, якийсь чоловік зробив чудо-машину". І тут нам телефонують, аби зняти про нас сюжет. Я подумала, що знімають про всіх номінантів. Знімальна група приїжджає і давай вітати: "Ви ж гордість країни". Соломія від радості просто сповзла по стінці. Як справжня актриса вдала, що втратила свідомість.

— Мама, в мене вушка болять, — каже мала, граючись під деревом на дитячому комп'ютері.

— У Солі минулої неділі був день народження. У подарунок ми прокололи їй вуха. То тепер вона всякими хитростями намагається звернути увагу на них, — пояснює Олена.

Співати Соломія почала в 2 роки. Її голос можна назвати оперним або фальцетом. Виконує переважно естрадні й джазові пісні, класичні арії із репертуару Євгенії Мірошниченко, Марії Каллас. Тітка Соломії — оперна співачка Вікторія Лук'янець.

— Не знаю, чи це Бог їй дав такий голос, чи гени вступили в дію. Я постійно ставила касети з класикою для новонароджених. І не тому, що ми хотіли виростити музиканта. Класика заспокоює дитячу нервову систему.

Уперше Соломія заспівала на дачі.

— Стала повторювати слова пісні за співачкою. Це нам сподобалося, і ми вирішили щось робити далі. До 3 років я тричі на тиждень при будь-якій погоді возила її з Троєщини на маршрутках у музичну школу раннього розвитку. Мене сварили: "Навіщо ти напрягаєш таку маленьку дитину?"

Соломія щодня займається вокалом, має уроки фортепіано та сольфеджіо. Це дисципліна для розвитку слуху й музичної пам'яті. Також ходить на бальні танці. Лягає спати о пів на дев'яту вечора.

— Поки що я сама викладаю музику дитині. Я також музикант, закінчила консерваторію по класу фортепіано. Хочемо знайти  професійного педагога. Нам радять почекати років зо чотири, бо в перехідний період у дівчат проходять мутації голосу. Треба бути дуже акуратним та обмежити навантаження на голосові зв'язки. Його ще не ставимо. Лише стежимо, щоб не брала високих нот без розспівок.

Батько Соломії — Андрій також музикант. Грає на ударних. Він третій рік працює за контрактом у Берліні.

— У мене вже є дві подружки, Саміра та Джулі, — перебиває донька. — Вони завжди зі мною на музиці співають. Я їм не розповідаю нічого про конкурси, бо не хочу, щоб вони думали, що я отака принцеса, і припинили зі мною дружити.

Соломія перемагала вісім разів на пісенних конкурсах у Києві, в Росії та Австрії.

— Її першим призом був плюшевий ведмедик. Востаннє вигравала 1000 доларів на академічному конкурсі в Петербурзі. За ці гроші купила їй фортепіано й записали одну пісню. Всі наші виграші йдуть виключно на творчість.

Чотири роки співачка є стипендіатом фонду "Україна" колишнього президента Леоніда Кучми. Дівчині оплачують проживання та переїзди на творчі змагання.

— Із Леонідом Даниловичем у них така дружба. Я їй часто кажу: "Не можна фамільярнічати". Пам'ятаю, нас запросили на 70-річчя Кучми в палац "Україна". І тут за куліси заходить Леонід Данилович. Ми підпихаємо Соломію до нього, щоби познайомити. Він їй ручку пожав. Вона рот відкрила і не сказала ні слова. Коли екс-президент пішов, Соломія говорить: "Мама, він же такий молодий. Навіть не віриться, що він президент". Коли йому це доповіли, Кучма довго сміявся.

Зараз ви читаєте новину «Соломія Лук'янець дружить із Кучмою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути