понеділок, 19 травня 2008 15:09

Софія Болсуновська вижила після клінічної смерті

Автор: фото: Наталія ПАВЛЕНКО
  Софія Болсуновська (ліворуч) із донькою Майєю в Переяслав-Хмельницький на Київщині. Жінки приїхали з Ізраїлю, аби доглядати сестру Софії, яка перенесла інсульт
Софія Болсуновська (ліворуч) із донькою Майєю в Переяслав-Хмельницький на Київщині. Жінки приїхали з Ізраїлю, аби доглядати сестру Софії, яка перенесла інсульт

Чотири роки тому під час операції в жительки райцентру Переяслав-Хмельницький на Київщині Софії Болсуновської, 71 рік, зупинилося серце.

— Я відчула, що померла. Так гарно мені, нічого не болить, і дихати можу — легені не отікають, — розповідає Софія Іванівна. — Дивлюся на себе ніби згори. 5 хвилин була мертвою. Пам"ятаю обличчя дочки. Кажу: "Господи, залиш мені життя заради неї, бо що ж вона буде робити? Я прожила 67 років, із мене вистачило би, але я потрібна їй". Бачу, що мене тричі б"ють по спині електрошоком. Серце мені запустили. Прокинулася: ой, погано, знову все болить, — сміється. — Лікарі ще не знали, чи я житиму, але я була певна, що так.

Жінка засмагла, з густо нафарбованими червоними губами. Каже, перенесла десять операцій.

— Почали різати з 20 років. Апендицит, гланди, вєни викидали, — ставить стілець посеред кімнати й сідає. — А чотири роки тому, це вже я в Ізраїлі жила, прихопив живіт, тошнило. Я бігом у лікарню. Виявляється, за рік до цього, коли мені накладали сітку на грижу, занесли інфекцію. Почався перитоніт. Мене на стіл оперувати поклали.

Болсуновська 11 років живе в Ізраїлі.

— Виїхала у 60 років. У чоловіка мама єврейка, — веде далі. — В Ізраїлі винаймаємо велику квартиру біля моря. Тримаємо квартирантів, щоб дешевше обходилася. Із чоловіком отримуємо 800 доларів пенсії на двох. Це якраз на їжу та ліки вистачає. Іще прибирала в однієї жінки вдома, тягала важкі меблі. Після операції кинула роботу.

Жінка щороку на шість місяців повертається в Україну. У Переяславі-Хмельницькому живе її сестра Ганна Самутіна, 77 років. Та перенесла інсульт. Потім Болсуновська їде до Ізраїлю безкоштовно лікувати хвору на шизофренію доньку Майю, 47 років. Нині вона добре почувається.

— Недавно ремонт закінчили, — показує квартиру сестри. — Усі свої гроші витратила. Хочу, щоб Галя в нормальних умовах доживала. Ванна і туалет не працювали, все текло, сестра заливала сусідів. Двері не закривалися, у вікнах свистів вітер.

В Ізраїлі винаймаємо велику квартиру біля моря

Стіни квартири завішані картинами. Обидві сестри — художниці. Ганна виклала їх зерном, обгортками з цукерок, кришками з-під пива, мушлями. Софія проводить рукою по картині. На ній зображена балерина, плаття викладене ракушками.

— Я Галі мушлі кілограмами з Ізраїлю висилала, — ділиться. Сестра малювала з двох років. А я любила вишивати рушники, сорочки. Думала, що стану співачкою, бо мама співала в церкві, всі тітки. Коли вступала в музучилище, перехвилювалася. Вийшло так, наче в мене слуху нема, а він ідеальний.

Софія Болсуновська викладає картини бісером, напівкоштовним камінням, мушлями. Каже, на картину витрачає по $100.

— Перед виїздом в Ізраїль продала київську квартиру за 32 тисячі доларів. Майже все пішло на рамки і матеріал, — сміється. — В Ізраїлі продала одне полотно за 120 доларів. У 70 років купила собі перше концертне плаття. Там є ансамбль "Мрія", співають українці, росіяни. Спочатку виконували тільки російські пісні, а я наполягла на українських. Зараз їжджу до викладачки оперного співу в Київ. Вона навчалась в Італії. За 2 години плачу 50 гривень.

Додає, що залишатиметься в Україні, доки житиме сестра.

— Минулого літа Галя після інсульту написала листа. Я отримала його і зрозуміла, що сестри нема. Так красиво писала і розумно, а тут... — замовкає. — Вона мене вже не впізнає. Наша мама померла від склерозу. І вона, і Галя були вегетаріанками. Я прочитала, що інсульт та склероз — від того, що людина не їсть м"яса, яєць. А сестра подарувала Переяславу 60 картин. Вони мільйони коштують.

1936, 19 грудня — Софія Самутіна народилася в с. Ташань Переяслав-Хмельницького р-ну на Київщині
1957 — вийшла заміж за Анатолія Болсуновського
1961 — народила доньку Майю
із 1969 — три роки навчалася в Київській консерваторії
1996 — виїхала до Ізраїлю
2007 — приїхала в Україну доглядати хвору сестру Ганну

Зараз ви читаєте новину «Софія Болсуновська вижила після клінічної смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути