Ексклюзиви
вівторок, 06 листопада 2018 05:05

"Щоб пам'ятати, коли кого годувати, в телефонах виставляємо нагадування"

Автор: Микола Карнарук
  Маріна Збавитель показує пітона Леона. Годує плазуна щурами. Одного йому вистачає на 10 днів
Маріна Збавитель показує пітона Леона. Годує плазуна щурами. Одного йому вистачає на 10 днів

Школярка 14-річна Маріна ЗБАВИТЕЛЬ з Черкас має домашній тераріум. Тримає 20 павуків-птахоїдів, скорпіона, пітона і трьох геконів-еублефарів.

— Років п'ять тому ми з батьками зайшли в зоомагазин. Звернули увагу на павуків-птахоїдів, — розповідає дівчина. — Дорослий коштував 800 гривень, та продавець мало що про них знав. Тато вирішив спочатку зібрати інформацію. Перечитав багато літератури, передивився сайти. Виявилося, що такого павука можна купити за 100 гривень, а малечу — всього за 20. Першого замовили в Києві. Інші теж приїжджали до нас з інших міст. Власники передавали їх маршрутками в коробочках. Скорпіона купили в одного чоловіка з Черкас. Він кудись виїжджав і своїх тварин розпродував за символічну плату. Скорпіона і павуків годуємо тарганами або кониками. Маленьких — раз на тиждень, а старших ще рідше. Якщо вони ситі, самі відмовляються від їжі. Можуть обходитися без неї кілька місяців.

Тварини мешкають у тераріумах. Їх виготовляє батько дівчини 41-річний Максим Михайлович.

— Тато складає креслення і віддає на склосервіс, де роблять заготовки. Потім склеює їх клеєм для акваріумів, він найбезпечніший для тварин. На низ насипаю кокосовий наповнювач. Він легкий і добре тримає вологу. Гілки і кору збираю в лісі або парку. Будиночки для тварин роблю із кокосів. Поїлки раніше виготовляли самі зі спеціальної різнокольорової глини, яка продається в художніх магазинах. Але вони швидко руйнуються. Тепер у більшості тераріумів стоять покупні.

У найменших тераріумах мешкають павуки. Ті, в яких живуть скорпіон і гекони, мають розміри 50 на 30 см. У найбільшому Маріна поселила пітона Леона. Його довжина — майже 1 м.

— Леона купили торік у жовтні за 1,3 тисячі гривень, — дівчина бере Леона на руки. Він обвиває її зап'ясток. — Йому було чотири місяці, мав у довжину 40 сантиметрів. Пітони ростуть до чотирьох років. Можуть сягати двох метрів. Періодично Леон міняє шкіру. Останній раз скидав її у липні. Мої друзі спочатку боялися брати його в руки. Думали, що слизький. Але шкіра в нього приємна на дотик. Годую Леона щурами. Купую заморожені. Одного йому вистачає на 10 днів. Після обіду Леон кілька днів повинен побути в спокої, щоб їжа перетравилася.

Маріна випускає Леона на вазон. Він обвиває стовбура і простягає голову. Дівчина витягає з тераріума гекона.

— Єву ми купили в нашому зоопарку, — показує на долоні ящірку з коротким хвостом у формі серця. — Вона якось виповзла, і наш собака Річі її трохи покусав. Навіть уколи давали. Все загоїлося, сліди від укусу лишилися лише на хвості. Та він скоро відросте і нічого видно не буде.

До Марини підбігає Річі, стає на задні лапи, передніми опирається на крісло. Дивиться на ящірку.

— Еублефари — ящірки, за якими найлегше доглядати. Їм не потрібно багато місця. Вони не кусаються. Мають дуже дрібненькі зуби, щоб утримувати їжу. Але її не розжовують. Можуть ухватити за пальця і тримати, доки не набридне. В Єви і Емми очі рожеві, а в Елвіса — червоні. Еублефари активні вночі. Вечорами випускаємо їх з тераріумів. Мою кімнату не покидають. Їдять лише комах. Доглядати за тваринами мені допомагають батьки. Щоб пам'ятати, коли кого годувати, в телефонах виставляємо нагадування. Харчування обходиться зовсім не дорого. Собаку чи кота утримувати значно дорожче.

Розучує трюки на роликах

Маріна Збавитель навчається в 9-А класі школи №28 у Черкасах. Призерка олімпіад з хімії та фізики. Поглиблено вивчає німецьку та англійську мови. Її батько Максим Михайлович працює в ІТ-компанії, мати 41-річна Наталія Семенівна — касиром у магазині комп'ютерної техніки.

— Я хочу взяти участь у програмі по обміну учнів з американцями, — каже школярка. — Склала відповідні тести, але результати будуть через місяць. Захоплююся музикою, другий рік беру уроки гри на гітарі. Хочу навчитися грати на кількох інструментах і бути мультимузикантом. Маю ще одне хобі — ролики. Раз на тиждень тренуюся на роледромі — розучую трюки.

Зараз ви читаєте новину «"Щоб пам'ятати, коли кого годувати, в телефонах виставляємо нагадування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути