вівторок, 30 травня 2017 05:51

Школу закінчив 192 501 випускник

Автор: УНІАН
  26 травня столичні випускники стрибають у фонтан на майдані Незалежності після свята останнього дзвоника
26 травня столичні випускники стрибають у фонтан на майдані Незалежності після свята останнього дзвоника

26 травня у школах закінчили навчання. Для 192 501 випускника шкільний дзвінок пролунав востаннє. Через дощ у більшості навчальних закладах Києва свято останнього дзвоника провели у приміщеннях — холах або спортзалах.

О 9:00 в столичній гімназії №261 людно. У спортзалі колом стоять понад 1 тис. людей. Праворуч від входу директор школи вітає присутніх у мікрофон. Кілька десятків батьків чекають під дверима, бо не помістилися.

— Відійдіть, відійдіть, — розштовхує людей жінка 35 років. За нею біжить чоловік. Несе в медпункт блідого хлопця років 10. Люди розступаються.

— У спортзалі багато людей, а відчинене лише одне мале вікно, — каже киянка 31-річна Тетяна. — Для моєї Валерії це перший останній дзвоник. Не хотіла, щоб навчання закінчувалося. Вона в залі. Я не заходила. Все одно через натовп нічого не побачу.

У школі №41 із поглибленим вивченням англійської мови ім. Зої Слюсаренко лінійку проводять у дворі. Йде дощ. Батьки тримають над дітьми парасольки. Перед будівлею — півтисячі людей. У першому ряду стоять першокласники у вишиванках. Співають гімн. Двоє відмінників із дев'ятого класу піднімають український прапор на флагштоку.

— Через дощ на лінійку прийшли півкласу — 11 учнів із 20, — каже 42-річна Тетяна Фіалко. Стоїть із донькою-третьокласницею. Після лінійки йдуть до кабінету на третьому поверсі. Там класний керівник вручає учням грамоти, разом збираються за солодким столом.

— Так чекав цього дня, а зараз — сумно. Не вірю, що більше не прийду в школу, — говорить випускник Валерій Задорожний, 17 років. Стоїть у синьому костюмі зі стрічкою "Випуск-2017" на подвір'ї столичної школи №7 на вул. Патріарха Мстислава Скрипника. — Після лінійки з однокласниками підемо в центр міста. Свята не проводимо, всі готуються до ЗНО. Я хочу бути перекладачем із китайської. Подаватиму документи в кілька вузів. Троє однокласників вступатимуть у Польщу. Там можна навчатися без сертифікату ЗНО, а їхній диплом у нас визнають.

До Валерія підбігає матір, дає йому букет айстр і пачку з лейкопластиром.

— Наклеїш на ноги, якщо туфлі натруть.

Більшість цьогорічних випускників планують продовжити навчання в інститутах і університетах, кажуть у Міністерстві освіти й науки України. Дев'ятий клас закінчили 325 999 людей.

Як і торік, шкільних екзаменів не проводитимуть. За них зарахують результати зовнішнього незалежного оцінювання, яке учні складають із 23 травня до 2 червня.

Випускні вечори у школах проведуть після сесії ЗНО. Єдиної дати немає. У більшості навчальних закладів його влаштують у суботу 24 червня.

Зараз ви читаєте новину «Школу закінчив 192 501 випускник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути