субота, 30 червня 2012 06:30

Скочила в багаття і невдало вийшла заміж

Рідновіри відсвяткували день літнього сонцестояння стрибками через вогнище.

— Хлопці, ідіть хтось на зміну, в мене сил уже немає, — співак 48-річний Олег Скрипка на Києвій горі у столиці тре дерево об дерево.

Він у вишиванці і квітчастих шортах. На голові має вінок з ромашок та грициків. Разом з 15 рідновірами видобуває вічний вогонь для купальського багаття.

— Свято Івана Купайла рідновіри відзначають у день літнього сонцестояння 21 червня, — розповідає киянка 52-річна Алла Чигирин. Вона у сорочці, розшитій білими нитками, й у червоній плахті. На шиї має намисто з коралів. — Церква по сей день засуджує це свято. Кажуть: "Там у них голые девы танцуют, виляют своими задами, а возле них трутся мужики". Перший раз пішла на святкування у 17 років. Відсвяткувати не дали міліціянти. Ще по дорозі до нас причепилися: "Це чаклунство. От якби на Купайлу зверху була радянська зірка, ми до вас ніяких претензій не мали б". Тоді через багаття так і не пострибали — половину людей міліціонери забрали у відділок.

— Хлопці, несіть з лісу побільше дров, щоб багаття не було малим, — кричить чоловік у довгій вишиванці. З розмаху застромлює у землю високу деревину. Інші закладають її сухими гілками.

Черкасець 31-річний Степан волочить сухий 3-метровий стовбур берези:

— Вогонь мусять розкладати лише здорові хлопці, порядні і без фізичних вад. Дівчат до розпалювання не пускали.

Рідновіри повертаються до сонця, піднімають руки та кланяються. Багаття розпалюють о 21.00 — за допомогою факелів одночасно з чотирьох боків.

— Стрибки через багаття символізують очищення, — додає Степан. — Щоб очиститися від гріхів, слід стрибати тричі зі сходу на захід. Спочатку через вогонь стрибають хлопці. Раніше казали: що вище скочить хлопець, то більший урожай буде на його ниві. Потім хлопці пропонують стрибнути через багаття дівчатам, до яких залицялися. Якщо під час стрибка їхні руки не роз'єднаються, то вони будуть у парі.

Через багаття стрибає пара. Дівчина високо піднімає сукню і голосно кричить. Вогонь обпікає її босі п'яти.

— Стрибала через вогонь 45 років, а тепер не те здоров'я, — говорить 65-річна Валентина Глущенко. — Купальський вогонь має велику силу. Всі мої знайомі, які стрибали в парі, протягом року побралися. Мені раз перед стрибком запаморочилося в голові, і я прямо у багаття скочила. Мені тоді казали: "Це недобрий знак. Цього року обпечешся". Так і вийшло. За кілька місяців хлопець запропонував одружитися. Він недавно приїхав у село, майже нічого про нього не знала. Після весілля почав випивати. Що не заробить — усе пропиває. Намучилася я з ним: водила по бабках, чаї з лікарських трав запарювала. Нічого не помагало. А тоді сусідка мені порадила перетерти в порошок панцирі річкових раків і по столовій ложці додавати у їжу. То він чарки випити не міг — зразу починав блювати.

Рідновіри мають 17 заповідей

— Якось в електричці чоловік дав мені буклет про рідновірців. Прочитав та зрозумів, що це моя віра, — говорить 69-річний Святослав. Він у вишитій сорочці, має довгі сиві вуса і такий самий оселедець. — Через сім місяців мене посвятили у рідновіри і нарекли Святославом. Казав, щоб дружина й діти те саме зробили, та вони мене не підтримали. Продовжують молитися вечорами, а в неділю ходять до церкви. Кажу їм: "Християнство було насильно насаджене. Князь Володимир знищив 90 відсотків населення Київської Русі, бо вони не хотіли приймати християнства. Як ви можете поклонятися такому богові?".

Святослав поправляє на грудях золотий кулон у вигляді сонця на товстій нитці.

— Це — символ сонця. Їх носять усі рідновіри. Купити можна в магазині біля площі Слави.

Рідновіри відзначають чотири великі свята — дні зимового і літнього сонцестояння, Великдень та Світовида. Своїми богами називають Дажбога, Перуна, Сварога, Влеса, Триглава, Купала, Ладу, Коляду й Стрибога.

— Ми маємо 17 заповідей. Серед них: не поклонятися чужоземним богам, самовдосконалювати розум, тіло і душу, жити для добра України, не любити ворогів народу свого, не бути рабом. Люди, які живуть за цими заповідями, навіть у 80 не виглядають на свої роки.

 

Зараз ви читаєте новину «Скочила в багаття і невдало вийшла заміж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути