середа, 01 вересня 2010 03:15

Сергій Шемук виконав 20 норм

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Шахтарю Сергієві Шемуку за стахановську зміну заплатили 2,5 тисячі гривень. Працювати на шахту він пішов після восьмого класу
Шахтарю Сергієві Шемуку за стахановську зміну заплатили 2,5 тисячі гривень. Працювати на шахту він пішов після восьмого класу

9 серпня на шахті "Новодзержинська" у місті Дзержинськ на Донеччині 38-рiчний Сергій Шемук побив рекорд Стаханова. За 8 год. нарубав 170 т вугілля за норми 1 т/год.

— Сказал: "Первые 20 тонн давались тяжело. А потом, Олька, легко пошло. Видно, ты проснулась", — розповідає Сергієва дружина Ольга Шемук, 38 рокiв. — Без нього ніколи не лягаю, така у нас прикмета. Серьожа говорить: "Якщо ти за мене молишся, нічого поганого не станеться".

Розрізає шоколадний торт. Працює медсестрою в поліклініці. Після стахановської зміни надавала чоловікові медичну допомогу.

— Попросив чаю, а ложка в руках тремтить. Долоні червоні, набряклі. Я йому холодний компрес на 15 хвилин зробила. А на ніч наклала мазь з антибіотиком.

Розмовляємо на кухні двокімнатної квартири. У будинку немає ліфта, Шемуки живуть на дев"ятому поверсі. Доньки 17-рiчна Женя та Інна, 13 років, сидять поруч. Господар на роботі.

— Якби йому не платили взагалі, все одно ходив би на роботу. Серьожа не вміє працювати впівсили. У відпустці через два тижні починає нудьгувати. У вихідні, щоб не втратити форму, гирі 16-кілограмові піднімає і співає "Там, где клен шумит".

Якби йому не платили, все одно ходив би на роботу

Сергій після восьмого класу пішов працювати на шахту.

— Скільки не вмовляла вчитися — не хотів, — згадує дружина. — Змусила його розписку написати, що це не я посилаю його пiд землю. У ті часи дружини гнали чоловіків у шахту за довгим рублем. Шахтарі отримували великі зарплати й пенсії. Серьожа уже півтора місяця як пенсіонер. Перед рекордом запитувала: "Навіщо?" Відповідав: "Собі довести, що зможу".

До 75-річчя стахановського руху на шахті оголосили змагання. До Шемука рекорд Стаханова 16 липня побив Сергій Нiканоров —  видобув 114 т. Виконав норму на 1357%. 27 липня Олександр Саєнко нарубав 132 т вугілля. 4 серпня Олександр Шереметов — 109 т, це 1297% плану. А Шемук виконав 2023%.

З Інною їдемо на шахту "Новодзержинська". Біля виходу зі ствола чекає спуску друга зміна гірників. Температура повітря +39°С. Сергій Шемук виходить увесь чорний від пилу. На плечі висить саморятівник, на голові горить коногонка —  шахтарська лампа.

— Не думав, що зможу видобути стільки. Коли підрахували, вийшло 20 норм. Випили з хлопцями за ту зміну два відра води на трьох.

Сергієві допомагали двоє товаришів. Андрій Кочетков і Андрій Прудников опікувалися кріпленнями, відвозили нарубане вугілля.

— Після рекорду дали день відпочити. Наступну зміну відпрацював як завжди. 200-300 відсотків норми у місяць.

Торік на шахті завалилася покрівля — 4 тис. "квадратів". Шестеро гірників загинули.

— Із приятелем урятував трьох шахтарів, що були під завалом. Відкопав живими через три дні після аварії та знайшов тіла перших загиблих. Шукати людей під завалом — усе одно що голку в копиці сіна. По площі тоді, вважай, обрушився дах стадіону. Рятувальники вже махнули рукою. Спав тоді 3–4 години на добу і кидався на пошуки.

На шахті "Новодзержинська" працюють близько 1000 осіб. Цього року колектив узяв підприємство в оренду в держави на 49 років. Видобувають вугілля на глибині 585 м.

За стахановську зміну Сергій Шемук заробив 2,5 тис. грн. На місяць у середньому отримує 6–8 тис. грн. Орендар шахти подарував йому авто "Шевроле Авео".

Після рекорду Стаханова зробили чиновником

31 серпня 1935 року на луганській шахті "Центральна-Iрміне" Олексій (від народження Андрій) Стаханов видобув за зміну 102 т вугілля, що у 14 разiв перевищувало норму. 19 вересня 1935-го Стаханов перевершив власний рекорд — нарубав 207 т вугілля за зміну. Незабаром його забрали до Москви та зробили чиновником.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Шемук виконав 20 норм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути