середа, 09 вересня 2009 08:10

Сергій Кравченко склав лімузин із трьох "запорожців"

Автор: фото: Наталія ПАВЛЕНКО
  Лімузин Сергія Кравченка із райцентру Мала Виска на Кіровоградщині розвиває швидкість до 80 кілометрів за годину
Лімузин Сергія Кравченка із райцентру Мала Виска на Кіровоградщині розвиває швидкість до 80 кілометрів за годину

"Мені запропонували чемодан рублів і чемодан доларів.  Узяв рублями — 36 тисяч. У моду якраз входили відики, то за 10 тисяч я купив телевізор, а за 11 — відеомагнітофон. Решту використав на нові машини".

52-річний Сергій Кравченко із райцентру Мала Виска на Кіровоградщині зробив 6,5-метровий лімузин із трьох "запорожців", а ще — пластиковий спортивний автомобіль, оснащений двигуном із літака Як. Відреставрував 12 автомобілів. "Хорьха", якого продав за карбованці прибалтійцям, з України вивозили частинами. Далі авто потрапило у Німеччину до приватного колекціонера.

 — Це був особистий автомобіль секретаря самого Германа Ґерінга (рейхсмаршал нацистської Німеччини. — "ГПУ"). Броньований кабріолет 1938 року випуску, 2,5 тонни ваги, довжина 6 метрів. Я знайшов його в одного чоловіка, що працював в урядовому гаражі в Києві. Купив за 6 тисяч рублів. Три було, а три напозичався. Батьки подумали, що за такі гроші на новій машині приїду, а КамАЗ згрузив купу металобрухту. За два роки відреставрував. А деталі як діставав! Це ж не те що зараз, коли Інтернет є! Брав залізяку, на поїзд — і їхав у Прибалтику чи ще кудись. Мінявся з іншими автолюбителями. Діставав колеса, гуму, деталі до двигуна. З іншої машини ставити не можна. Щоб купити дві фари, продав колекцію годинників.

Майстерня Кравченка — в будівлі колишнього панського маєтку.

— Зараз тут станція юних техніків, — показує на рожевий фасад. — Веду гуртки картингу, веломобільний. Ретроречами зацікавився 1982-го, коли побачив у Києві колону старовинних автомобілів. Став їздити по селах і розпитувати у людей, у кого що є. Під Києвом в одного діда купив "опель" 1926 року з дерев"яним кермом і колесами зі спицями. Йому подарували машину за якісь заслуги на фронті. Дід загнав за 500 рублів, бо таких клієнтів, як я, вистачало. Я відреставрував і продав фотографу з Одеси за 3 тисячі рублів. Він нею приваблював клієнтів. Мотоциклів "харлей" старих штук три відреставрував. Байкери беруть такі речі за будь-які гроші. А найцінніший експонат — "мерседес" — відкопав у ямі в кошарі (місце, де тримають овець. — "ГПУ"). Його у війну закопали чотири хлопчаки. Мовчали про це, бо автівку розшукували енкаведисти, в ній зберігалися цінні папери. За 50 років автомобіль перетворився на брухт. Береш залізо — і воно в руках розсипається. Не зміг нічого вдіяти. А кермо там було зі слонової кості.

Це був особистий автомобіль секретаря самого Ґерінга

Обійстям Кравченка у Малій Висці бігає пекінес Тоша. Посеред подвір"я — червоний лімузин із чорним дахом. Його складено з трьох "запорожців".

— Почув, що є умільці, які збирають лімузини з "волг" чи "жигулів". От загорівся ідеєю. Але із "запорожцями" я перший працював. Із друзями розрізав їх. Поставили спільну раму і з"єднали. Розширив передні колісні арки, зробив дутими крила та додав іще по одній фарі, щоб лімузин не був таким худосочним. У даху прорізав люк, поставив холодильник, міні-бар. Є пічка і старовинний телефон, які колись використовувалися для автівок такого класу. Телефон не дуже зручний і заважкий, але що вдієш — ретро.

У салоні, оббитому червоним велюром, просторо.

— Вільно вісім душ уміщається. Колись їхали на день народження, то і всі 12 улізли. Мене по приколу гукають молодят возити. Тих, хто 20 років чи 30 святкує. Раніше гаїшники на мені план виповнювали, бо в мене документів бракує. Я власного авто не маю. На інспекторів уваги не звертав, бо штраф був 17 гривень. А потім приїхало телебачення про мене передачу знімати. Зразу до ДАІ звернулися, чи може така машина їздити по місту. Після того мене перестали чіпать.

На лімузин витратив близько 30 тис. грн.

— Продам його не менше ніж за 10 тисяч доларів, бо хочу зробити 8-метровий лімузин із "москвичів". Один зелений уже стоїть у дворі. Ще двох чоловіків-власників маю на прикметі. Дружина Наталя, вона в мене перукар, до моїх захоплень ставиться з розумінням. Добре, що не п"ю. Ділом зайнятий. У нашому містечку роботу спробуй знайти. Цукровий завод закрився, всі мужики на заробітках. Я ж у неї на глазах.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Кравченко склав лімузин із трьох "запорожців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути