Ексклюзиви
середа, 14 квітня 2010 00:56

Сергій Бубка сидів дві години на ялині

Автор: фото: УНІАН
  Президент національного олімпійського комітету Сергій Бубка і президент Віктор Янукович (праворуч) дружать більше 20 років. У Донецьку вони жили в одному будинку
Президент національного олімпійського комітету Сергій Бубка і президент Віктор Янукович (праворуч) дружать більше 20 років. У Донецьку вони жили в одному будинку

46-річний Сергій Бубка прийшов на презентацію книжки про дитинство легкоатлетів із серії "Життя видатних дітей". Він 35-разовий рекордсмен світу зі стрибків із жердиною.

— 1976-го, коли я жив і навчався у Ворошиловграді (тепер Луганськ. — "ГПУ"), мій тренер Віталій Петров "вибив" для нашої школи першу справжню жердину, — згадує Сергій Назарович. — Не знаю, яким дивом, бо на весь Радянський Союз таких американських жердин закупили лише 13. Вона гнулася і пружинила, як справжній трамплін. Була кращою за бамбукові, пластикові й металеві.

У секцію стрибунів записався у 12 років.

— Цей вид спорту поєднував біг і стрибки. Бабуся боялася, що я ним займався, бо я був дуже непосидючий. Якось заліз на бочку з водою, вдвічі вищу за мене, і впав усередину. Якби не старший брат Василь, могли б і не відкачати. Іншим разом видерся на ялину і просидів дві години. Поїхали на Волинь, де жили родичі тата. Поліз по лисому стовбуру, піднявся метрів на 5, а злізти не зміг. Батько взяв драбину і дістав.

У перший рік показав результат 2 м 70 см.

— На другий уже брав планку 3 м 50 см. Тренер відправив мене на змагання. Стою на старті, дивлюся на планку, яку маю перестрибнути, і розмовляю пошепки з нею: "Гадаєш, ти впертіша? Усе одно тебе зроблю! Стій і не ворушися. Це я тобі кажу, Бубка". Помилився, що стартував під зустрічний вітер. Треба було перечекати порив. Не доскочив і вдарився об планку обличчям. Пластик ударив по передньому зубу і розколов його вздовж до ясен.

Мати заборонила ходити на тренування.

Кричала: "Доки ти станеш чемпіоном, калікою залишишся". Заставила вчити математику. Хотіла, щоби поступав в інститут. Місяць водила до стоматолога. В обласній лікарні Ворошиловграда не робили наркозу, а про нарощування зубів навіть не йшлося. Ліпили мого зуба, як уміли.

Тепер Сергій Бубка досліджує свій родовід.

— Виявляється, мій родич — в"язень ГУЛАГу, митрополит української церкви. Іван Огієнко був рідним дядьком моєї бабусі. У неї дівоче прізвище — Огієнко. У радянські часи в сім"ї про нього нечасто згадували. Якби про це дізналися, мене могли визнати невиїзним. На тому кар"єра закінчилася б.

2002-го Бубку обрали нардепом від блоку "За єдину Україну!". Він був членом фракції Партії регіонів. Товаришує з президентом Януковичем.

— Із Віктором Федоровичем знайомі більше 20 років. У Донецьку довго жили в одному будинку, дружили сім"ями. Наша дружба не пов"язана з політикою. Кілька разів грав із ним у теніс.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Бубка сидів дві години на ялині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути