вівторок, 01 серпня 2017 05:41

Серце Юрія Зелінського зупинилося під час перетину кордону

Дев'ятини справили за математиком 70-річним Юрієм Зелінським. 21 червня із дружиною їхав у Польщу. На пішохідному переході у пункті пропуску "Шегині" в нього зупинилося серце.

— Того дня Юрій Борисович їхав на міжнародну математичну зустріч зі своїми колегами в Польщі, — розповідає колега покійного Юрій Чураченко. — Мав із собою лист, підписаний керівниками, ректорами та директором Інституту математики. Вони просили посприяти науковцю у безперешкодному перетині кордону. Юрій Борисович був уже на нейтральній території. Підійшов до дівчини-прикордонника і показав листа. Говорив польською, бо добре її знав. Просив, щоб пропустила без черги. Дівчина відмовилася. Сказала, що це її не стосується. Того дня було дуже спекотно. Серце Юрія Борисовича не витримало.

Юрій Зелінський цікавився математикою зі школи. Неодноразово перемагав у фізичних і математичних олімпіадах. Закінчив механіко-математичний факультет Київського університету. За три роки захистив кандидатську дисертацію, за 19 — докторську. Працював в Інституті математики Академії наук. Завідував відділом комплексного аналізу і теорії потенціалу.

Професор був у шлюбі з лікарем-невропатологом Любов'ю Володимирівною. Виховали двох дітей — Ірину та Володимира. Поховали Юрія Зелінського у Борисполі на Київщині.

Зараз ви читаєте новину «Серце Юрія Зелінського зупинилося під час перетину кордону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути