пʼятниця, 22 липня 2011 07:30

Розділ книжки назвав "Кислі щі Табачника"

Автор: фото з сайта www.dzuba_book-ye.com.ua
 

Іван Дзюба — літературознавець, громадський діяч, академік, Герой України. Народився 26 липня 1931-го в селі Миколаївка на Донеччині. Закінчив Донецький педінститут та аспірантуру Інституту літератури ім. Шевченка. З 1952-го друкується як літературний критик.

Працював редактором літературного журналу "Вітчизна", у видавництвах "Молодь" та "Дніпро". 1959-го видав першу книжку "Звичайна людина" чи міщанин?".

У 1960-х Дзюба виступав проти арештів дисидентів. 1965-го у праці "Інтернаціоналізм чи русифікація?" написав про утиски української мови та культури. Надіслав її до керівних партійних органів. Його виключили зі Спілки письменників, а 1972-го арештували.

— Я вирішив зайти до Світличного. Не знав, що в нього обшук, — згадує Іван Михайлович. — Дзвоню у двері. Відкриває здоровенний чолов'яга. Мені так радісно кажуть: "Ну, заходьте, заходьте". А в моєму портфелі — самвидав.

Дзюбу звинуватили в "антирадянщині". З квітня 1972 року по листопад 1973-го провів у в'язниці, мав загострення туберкульозу. Вийшов на волю, коли написав "розкаяння". Йому заборонили писати про літературу. Влаштувався на авіазавод у тамтешню газету.

Був серед засновників Народного руху. 1991-го отримав Шевченківську премію. 1992–1994-го очолював Міністерство культури.

Цьогоріч видав твір "Нагнітання мороку: від чорносотенців початку ХХ століття до українофобів початку століття ХХІ". У ній ідеться про російський націоналізм та антиукраїнську політику влади. Один із розділів називається "Кислі щі Табачника" — про міністра освіти Дмитра Табачника.

Зараз ви читаєте новину «Розділ книжки назвав "Кислі щі Табачника"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути