Ексклюзиви
четвер, 02 серпня 2012 09:43

Росіяни ковтають навіть довгу волохату гусінь, щоб не програти 2 долара

— Ми їмо все, що літає, крім літака, і все, що має чотири ноги, крім стола та стільців, — каже шеф-кухар пекінського ресторану "Комаха" Лі Шань Аку, 64 роки.

На великій пательні в олії обсмажує бджолині личинки. Заправляє їх соєвим соусом і посипає перцем.

— Китайці споживають бджолині личинки, щоб спинити старіння і скинути вагу. Їсти краще гарячими, бо, коли холонуть, стають, як гумові. Містять багато протеїну, фосфору та кальцію.

У фритюрниці готує асорті з коників, гусениць і метеликів. Їх на обід замовив постійний клієнт, власник комп'ютерної корпорації. Через брак часу обідає в офісі. Асорті йому доставляють п'ять разів на тиждень після 12.00.

— Комах не їдять тільки молоді китайки, які сидять на дієтах. Мурашки — найкалорійніші. 100 грамів смажених мають 50 грамів білка. У яловичині вдвічі менше. Кальцію і фосфору скільки ж, як у качиних яйцях.

Серед коронних страв у ресторані — тарантули у фритюрі, скорпіони у вигляді шашлика, пиріжки й пончики зі смаженими мурахами, гусінь у цукрі. Купку смажених тарганів посипає зеленню.

— Це водяні таргани. З них ще готують соковиті котлети. Таргани на грилі їдять замість чіпсів.

Киянка 23-річна Оксана Хоменко торік їздила на навчання в китайське місто Чунцин.

— В Китае даже ванильное мороженое приправляют жареными червями, — згадує. — Сусідка по квартирі китаянка Омі Лана запропонувала поп-корн. Принесла його з магазину у кульку з газет. Я з'їла половину. Омі Лана потім зізналась, що то були бамбукові хробаки. Їх обсмажують в олії. Такі люблять діти, замовляють в офіс на обід із салатом або до супу замість сухариків. Думала, блюватиму. А мені сподобалось. Так я підсіла на китайську кухню.

Оксана жила у Китаї дев'ять місяців. Удосконалювала мову. Тепер у Києві працює перекладачем.

— Потім замовила додому порцію гусіні шовкопряда. Офіціант поцікавився, хочу варені, смажені чи живі. Я попросила добре обсмажити у вершковому маслі, заправити імбиром, часником і цибулею. Коли їла, уявляла, що це цвітна капуста, яку готує бабуся влітку. Гусінь нагадує за смаком креветку. Личинки хрусткі ззовні і м'які всередині. Клопи й павуки смакують як соняшникове насіння, а мурашки — як солону рибу. Якщо мурашки після обсмажування посипати пудрою, матимуть горіховий присмак. Личинки метеликів щедро посипають сіллю і перцем. Ними швидко наїдаєшся. Смак подібний до гарбузового насіння.

Можна замовити миску живих жуків. Їсти треба швидко, доки не повтікали. Європейцям це нагадує полювання. Головне не коштувати такі страви перед початком відпочинку. Може так скрутити шлунок, що тиждень не вийдете з туалету.

Оксана Хоменко припускає, що до 2020 року комах і гусінь почнуть їсти українці.

— Їстівних комах у світі 1400 видів. Багато з них є в Україні. Ми звикли їсти сало та курячі шлунки, чому не їсти гусінь, цвіркунів і світлячків? Головне подолати психологічний бар'єр. За років вісім-десять під Києвом замість курників триматимуть ферми з клопами і черв'яками. Їх тримати дешевше, ніж корів. Вони швидко набирають вагу, майже нічого не їдять і займають мало місця.

Російські туристи за гроші ковтають волохату гусінь

Найдешевші страви з коників і жуків-плавунів продають на вулицях таїландської столиці Бангкок.

— Бамбукові черв'яки та мурахи в Таїланді продають за копійки. Можна набирати у стакан, скільки подужаєте з'їсти, — згадує поїздку до цієї країни львів'янин 28-річний Роман Корнієнко.

Найдорожчі, по $10 — 80 грн на наші гроші — скорпіони на грилі. Ними теж торгують у кіосках на вулицях.

— Рундуки з такою їжею є на кожному кроці в Бангкоку. Власники яток непогано заробляють на туристах. Не так на продажу смажених коників, як на ставках. Вони закладаються на гроші з туристами: хто з'їсть найогиднішого черв'яка. Бояться торгуватися з росіянами, бо ті ковтають навіть довгу волохату гусінь, щоб не програти 2 долара.

З напоїв у всіх ресторанах пропонують коктейль "Змія" — суміш віскі з кров'ю змії.

— Голову змії, за бажанням, бармен може відрубати перед вами, — продовжує Роман. — Після 100 грамів напою трохи нудить. Паморочиться в голові, як після трьох стопок горілки. Коли замовили коктейль, офіціанти попросили паспорт. Якщо продадуть особам до 20 років, їхній ресторан позбавлять ліцензії.

 

Зараз ви читаєте новину «Росіяни ковтають навіть довгу волохату гусінь, щоб не програти 2 долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути