четвер, 19 листопада 2020 06:45

Роман Віктюк помер від коронавірусу

Режисер — 84-річний Роман ВІКТЮК помер у реанімації московської клініки. Наприкінці жовтня потрапив туди через ускладнення від коронавірусу.

"От нас ушел мастер — великий, непревзойденный режиссер, учитель, гений, глыба, волшебник, который, казалось бы, должен быть вечно", — повідомили в московському театрі Романа ­Віктюка, який він створив 1991-го.

Роман Григорович народився у Львові. Навчався у Всесоюзному інституті театрального мистецтва в Москві. Після отримання диплома повернувся додому. Працював актором у місцевому Театрі юного глядача, режисером при Палаці піонерів. Згодом ставив спектаклі у Вільнюсі, Одесі, Таллінні, Києві, Ризі, Москві. Був режисером понад 250 вистав. Найвідоміші — "Федра", "Мадам Баттерфляй", "Лоліта", "Дама без камелій", "Служниці".

— Режисеру завжди має бути 19 років, бо він завжди все заново починає, — казав Віктюк. — І якщо в нього є досвід та знання, то він багато втрачає. Бо зникає дитяче сприйняття життя, на перший план виходить свідомість. А на сцені все має бути первородно.

Роман Віктюк був народним артистом України та Росії. Засуджував агресію РФ на Донбасі.

— Путін — від чорта, — говорив. — Я роблю все, щоб у Росії знали, що я українець. Живу в будинку поряд із Кремлем. На дверях моєї квартири висять жовто-блакитні стрічки, й ніхто нічого не сміє мені сказати.

Одружений Роман Віктюк не був. Із ним прощатимуться в Москві, а поховають у Львові — про це просив за життя.

Зараз ви читаєте новину «Роман Віктюк помер від коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути