вівторок, 11 квітня 2017 06:25

Прокинулися шість із восьми ведмедів

Автор: ЯРОСЛАВ БУНДЗЯК
  Бурий ведмідь гуляє у вольєрі центру реабілітації у Міжгір'ї на Закарпатті. Більшість тварин виступали в цирку або жили у людей
Бурий ведмідь гуляє у вольєрі центру реабілітації у Міжгір'ї на Закарпатті. Більшість тварин виступали в цирку або жили у людей

— У нас спали вісім ведмедів. Майже всі прокинулися. Лише самки Буба й Маша ще в барлозі. Минулого тижня випав сніг, тому не виходять, — розповідає 40-річний Ярослав Бундзяк із Міжгір'я Закарпатської області.

Він — керівник реабілітаційного центру бурих ведмедів у Національному парку "Синевир". Нещодавно тварини почали прокидатися після сплячки. Під час неї скидають до 80 кг.

У закладі перебуває 21 ведмідь. Усі були раніше в цирку чи пережили знущання людьми.

— Інколи ведмежат знаходили в лісі, — каже Бундзяк. — Люди тримали їх як свійську тварину. Потім зрозуміли, що це далеко не собака й не кішка. Віддавали до центру. Буває, ведмедів дарують як іграшок. Вони виростають. Люди не можуть нормально почистити клітку, дати укол з вітамінами. Ведмідь стає агресивний.

В Україні є майже 300 бурих ведмедів. У дикій природі живуть до 30 років. У неволі з необхідними умовами — до 45. На третьому десятку тварині стає важко пересуватися, шукати їжу. Не може конкурувати з іншими ведмедями.

— У нас живуть у відкритому вольєрі на 12 гектарів. Там мають річку, струмок, барлогу, різнотрав'я, — продовжує чоловік. — У центрі отримують ліки, вітаміни, харчування двічі на день. Даємо овочі, зерно, хліб, борошно, мед і рибу. М'ясо ведмедями не засвоюється.

Після перевезення на реабілітацію ведмедя утримують 30 днів на карантині. За цей час проявляються хвороби. Потім проводимо тренінги для відновлення психологічного стану. Беремо їжу й ховаємо у вольєрі. Ведмідь шукає її. Так займається своїми справами та заспокоюється. Потім його знайомлять з іншими ведмедями. Спільні ігри допомагають лікуванню.

— Бурого ведмедя 10-річного Беню з Вінницької області привезли до центру 2012-го, — додає Ярослав. — Жив у пересувному цирку в тісній клітці. Погано годували, мав дистрофію. У Бені були обпечені лапи. Його ставили на розжарену плиту — вчили танцювати. Зараз грається з іншими ведмедями. Однак час від часу перебирає ногами, ніби танцює.

Ведмідь Балу жив на базі відпочинку на узбережжі моря. Показували туристам влітку. Коли сезон закінчився, тварину залишили на самоті. Догляду майже не було. Охоронці час від часу кидали якусь їжу. На власника подали до суду за незаконне утримання тварини з Червоної книги. Перед нашим приїздом на курорт Балу вивезли. Три дні його шукали. Знайшли у приватному зоопарку за 150 кілометрів від бази. У нашому центрі набрав набрав майже 150 кілограмів.

Зараз ви читаєте новину «Прокинулися шість із восьми ведмедів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути