пʼятниця, 09 грудня 2011 05:45

Привид лякає людей у Жмеринці

У будинку графа Гейделя у місті Жмеринка на Вінниччині часто бачать привида.

— Ішов у час ночі на залізничний вокзал зустрічати жінку з поїзда, — розповідає слюсар жмеринського вагоноремонтного заводу Іван Мельник, 30 років. — Бачу, в пройомі відчинених дверей у будинку графа Гейделя стоїть сивий чоловік у лахмітті й жестами кличе мене до себе. Я побіг на вокзал щодуху. Дружина мені не повірила. Але під тим будинком є катакомби. Нечиста сила звідти вилазе часто. Мій сусід теж того діда бачив через місяць після мене.

— У будинку графа є підземелля. Нечиста сила живе там, — каже працівник музею, не хоче називатися. — Помітив, що у підвалі вугілля для опалення провалюється кудись під землю. Я відгріб купу угля в сторону, а там бетонна плита з покорьоженою арматурою. З хлопцями відкинули її, побачили хід під землю. По натурі я людина цікава, взяв фонарик і попросив хлопців, щоб мене спустили в підземелля на вірьовці. Освітив стіни й  побачив лутки двох напівзгнивших дверей, закладених цеглою. Потім мені стало моторошно. Певен, за тою діркою справжні страхіття. Виліз наверх. Чув від старих людей, у цьому підземеллі була питочна. Нічні перехожі не страждали на галюцинації, коли бачили привидів. Декому являється дід. Торік я бачив жінку зі свічкою.

Граф Гейдель утік за кордон напередодні революції 1917 року, а в його будинку розміщувався штаб Червоної армії, у роки Другої світової — румунська комендатура, у 1990-х — онкологічний диспансер. Зараз приміщення належить районній санстанції та краєзнавчому музею.

— У цьому місці сконцентрувалися людські страждання, — розповідає місцевий Ілля Дрововоз. — Мати казала, що тут замучили мого батька. Є багато свідчень, що у воєнні роки всі стіни були заляпані кров'ю. Румунські поліцаї любили шмагати затриманих нагайками.

Зараз ви читаєте новину «Привид лякає людей у Жмеринці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути