вівторок, 21 серпня 2018 05:30

Поліну Кравченко вчетверте не взяли у військову академію

Автор: Фото: надане Поліною Кравченко
  Поліна Кравченко є навідником протитанкової гармати МТ-12. Контракт зі Збройними силами України підписала торік
Поліна Кравченко є навідником протитанкової гармати МТ-12. Контракт зі Збройними силами України підписала торік

— З Донбасу їхали за свої гроші. Витратили купу часу, аби нам сказали — ні. Хоча перед тим телефонували, перепитували, чи приїду, — каже молодший сержант 24-річна Поліна Кравченко з села Червоновершка Компаніївського району Кіровоградської області. Виконує обов'язки прес-аташе у 56-й окремій мотопіхотній бригаді ЗСУ в зоні бойових дій. 6 серпня вчетверте приїхала вступати до Львівської академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного за проектом "Стань офіцером за рік". Її документи не прийняли, бо жінка, пояснили.

— До проекту "Стань офіцером за рік" курсантів набирають уперше. На сайті було прописано, що кожен охочий стати офіцером повинен мати вищу освіту і вік до 40 років, — продовжує Поліна. — Зі мною приїхала ще одна дівчина — зв'язківниця Оксана Кравченко. Про те, що жінок не набирають, дізналися вже коли подавали документи. Ніхто не пояснив причин. Не існує жодного до­кументу, де про це йшлося б. Доти я телефонувала у приймальню безліч разів, розпитувала про умови навчання, проживання, уточнювала, чи набирають жінок. Відповідали — так.

Поліна закінчила бакалаврат за спеціальністю "екологія" в університеті "Львівська політехніка". Там здобула ступінь магістра журналістики. Підписала контракт на службу 1 квітня 2017-го.

— Коли вчилася у старших класах, друг вступив у сухопутку. Сказав, що там і дівчата навчаються. Уявила, як у формі приїжджатиму в школу й розповідатиму про службу. Думала, буду така одна на Кіровоградську область.

На перший вступ в Академію сухопутних військ із півроку збирала документи. Не вступила. Сказали, що за рейтингом не пройшла. За другим разом відповіли, що Академія цього року дівчат не набирає. Третій раз хотіла на військову кафедру піти — два роки вчишся й отримуєш молодшого лейтенанта. Казали, треба 500 доларів заплатити, щоб узяли.

Поліна — навідник протитанкової гармати МТ-12.

— Максимальна дальність пострілу — 2 кілометри. Тобто ти бачиш танк. Маєш лише одну спробу, щоб попасти. Нас називали "смертниками", — додає. — У кожному підрозділі є принаймні одна жінка. Зв'язківці, діловоди, оператори, кухарі, секретниці. Є такі, які воюють. Наша снайперка, наприклад, має орден. Їй 21 рік.

Зараз ви читаєте новину «Поліну Кравченко вчетверте не взяли у військову академію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути