пʼятниця, 12 липня 2019 05:50

"Подзвонила бабуся і сказала, що на її городі пасеться динозавр"

Автор: WWW.FACEBOOK.COM
  Михайло Сторожук має диплом програ­міста. Останні п’ять років працює у Команді порятунку тварин Києва
Михайло Сторожук має диплом програ­міста. Останні п’ять років працює у Команді порятунку тварин Києва

— Найстрашніше — брати руками кота. Вони дуже кусючі, коли перелякані — так захищаються, — каже 27-річний Михайло СТОРОЖУК. Майже п'ять років тому він разом із зоозахисницею Любов'ю Кравчук створив Команду порятунку тварин Києва. За цей час її співробітники допомогли понад 5 тис. тварин.

З Михайлом Сторожуком зустрічаємося на столичній станції метро Славутич. Він приїздить на темно-зеленій іномарці. Цією машиною їздить на виклики.

— Сьогодні у мене вихідний. Займаюся встановленням кон­диціонера, щоб тваринам не було спекотно під час транспортування, — Михайло закриває капот машини і запрошує в салон. На задньому сидінні лежить його червона куртка з назвою служби, мотузка, пластикова коробка для невеликих собак і котів.

Чоловік навчався в університеті "Київський політехнічний інститут" на програміста. За спеціальністю не працював.

— Моїм хобі було дигерство — дослідження підземних комунікацій. З часом почав підроб­ляти спелеологією. Потім займався промисловим альпінізмом та утепленням квартир, — розповідає Михайло. — Якось прочитав пост у соцмережі про кота, якого ніхто не міг зняти з дерева. У коментарях залишив свої контакти. Відтоді почалося.

Спочатку мав один-два виклики на тиждень. Інформація про Команду порятунку тварин стрімко поширилася після того, як урятували пса, який опинився на острові в Дніпрі. Він дійшов до нього кригою, а потім лід розтанув. Собаку перевіз у човні. Після цього нам зателефонували з ДСНС. Запитали, чи можуть передавати наш номер на подібні виклики, адже в їхні обов'язки допомога тваринам не ­в­ходить.

У Команді працює семеро рятувальників. За три дні мають по 400 викликів. Виїздять на 50 виїздів.

— Диспетчер фільтрує звернення. Відмовляє, коли люди просять забрати хворого кота чи собаку на вулиці, — пояснює Михайло. — Найнезвичніший виклик надійшов із передмістя Києва. Подзвонила бабуся і сказала, що на її городі пасеться динозавр, їсть кабачки. То була ігуана. Жила у людей з сусіднього села. Втекла крізь відчинене вікно. Лісом пробігла п'ять кілометрів. Ящірку впіймали і повернули власникові.

Часто доводиться займатися дикими тваринами: лисицями, косулями, лосями. Останні — найнебезпечніші. Може вбити людину ударом копита.

Минулого літа один переплив Дніпро і забіг в Оболонський район. Міг створити на дорозі аварійну ситуацію. Ловили його разом із співробітниками зоопарку. Вистрелили з пневмо­пістолета зі снодійним. Відвезли за місто і випустили в лісі.

Нещодавно телефонувала жінка, у квартиру до якої залетів кажан, — продовжує Сторожук. — Не змогли відразу виїхати, бо всі машини були зайняті. Попросили її до нашого приїзду накрити тварину відром чи коробкою. Вона погодилася. А потім подзвонила і сказала, що викинула кажана на вулицю. Вдень цього робити не можна, бо вони стають легкою здобиччю для хижаків. Нещодавно о третій годині ночі зателефонував чоловік. Сказав, що до нього залетів поранений кажан. Ми прибули за 10 хвилин, та чоловік встиг викинути тварину у вікно. Поранені кажани часто помирають. Їхнє вбивство карається законом, бо занесені до Червоної книги.

Найчастіше виклики пов'язані з котами. Влітку важливо не залишати вікно у режимі провітрювання. Москітну сітку кіт легко виб'є. Якщо тварина застряє головою, помирає майже відразу, коли тулубом — протримається до години. У домі не має бути відкритих вентиляційних труб, дірок у стінах. Якось нас викликали, бо кошеня застряло у дірці в стіні між туалетом і ванною. Перфоратором розбирали конструкцію.

Команда порятунку тварин фінансується пожертвами від громадян. Середня собівартість виклику — 300 грн. Та платять не всі.

— Гроші потрібні на спорядження, заправку та ремонт автомобіля. Однак люди, які побачили кота на дереві, часто не оплачують виклики. Працюємо на ентузіазмі, бо тварину в біді покинути не можемо. Зарплата рятувальника становить від 3 до 10 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Подзвонила бабуся і сказала, що на її городі пасеться динозавр"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути