Ексклюзиви
середа, 21 листопада 2012 06:30

Півтисячі суконь зношує королева за рік

— Ми шиємо по півтисячі нарядів на рік. Цього вистачає, щоб монархиня могла перевдягатися кілька разів на день. Її величність ніколи не одягає одну і ту ж сукню двічі, — каже 52-річна Анджела Келлі, особистий костюмер британської королеви Єлизавети ІІ.

Анджела працює при дворі 20 років. Написала книжку про вбрання королеви.

— Сукня, капелюшок у тон, рукавички і маленька сумочка — постійні деталі гардеробу Єлизавети. Любить плаття-футляри, але вони не мають бути завузькі. Неприпустимі широкі рукави. Якщо вона вмочить їх у суп, ми можемо вилетіти з роботи. Щоб вітер не задер спідниці, до країв одягу вшиваємо тягарці. Членам королівської сім'ї не годиться носити кричуще і провокаційне. Елегантність передусім. У сукнях не може бути глибоких вирізів. Вбрання має закривати плечі. Якщо у вечірньому платті вони відкриті, дами вдягають довгі рукавички.

У холодний період поверх сукні Єлизавета ІІ носить плащ або пальто крою трапеція.

— Шуб у її гардеробі дуже мало. Це вважають завеликою розкішшю. Тому обмежуємося хутряним коміром на пальті. З аксесуарів віддає перевагу брошкам, сережкам і перловому намисту.

Узуває туфлі із закритим носком на 5-сантиметрових підборах. Протокол не рекомендує носити вищі. Королева повинна символізувати стабільність і впевненість, а не хитатися на шпильках. Любить тілесні й сірі панчохи без візерунків. Сумка найчастіше порожня, щоб не була важка. Одна рука завжди залишається вільна, аби обмінюватися рукостисканням із підданими й вітати їх із балкона.

Одяг для королеви шиють 12 людей — помічниця Келлі, троє кравців, чотири модистки і стільки ж гардеробниць. Тільки вони знають, який розмір одягу в монархині. За розголошення цієї державної таємниці можна втратити роботу.

До Келлі офіційними кутюр'є королівської сім'ї були британські дизайнери Норман Гартнелл і Джон Андерсон.

— Замолоду Єлизавета носила плаття лише на пару сантиметрів коротші, ніж зараз, але все одно не вище колін. Усе вечірнє вбрання — до підлоги. Деякі сукні ми перешиваємо кілька разів. Оновити їх королева наказала після кризи 2008-го, щоби зменшити витрати на гардероб.

Перед пошиттям сукні чи костюма Анджела записує побажання монархині та малює чотири ескізи.

— Її величність затвердить тільки один. Примірка триває півдня. Прототип плаття чи пальта шиють із грубої бавовни та надівають на манекен, виготовлений по фігурі королеви. Лише потім добирають тканину, ґудзики й оздоблення.

Костюмер веде "гардеробні щоденники", де описує всі деталі кожного вбрання та зазначає подію, до якої його носять. Якщо Єлизавета ІІ їде садити дерева, її не можна вдягати в зелене — бо на фото вона зливатиметься з газоном. Якщо ж вирушає до школи, на вбранні мають бути деталі, які сподобаються дітям, — пір'ячко, квіти чи стрічки.

Чорний колір для членів монаршої сім'ї — табу. Він призначений для жалобних заходів. Традицію кольорового одягу запровадила мати королеви під час Другої світової війни, аби додати британцям оптимізму. Вперше це правило порушила принцеса Діана, коли після заручин із принцом Чарльзом на вечірці з'явилася в чорній сукні з оголеними плечима. Цей туалет розкритикували.

— Стиль англійської королеви можна умовно розділити на два періоди. У молодої монархині — консервативний та елегантний. Вбрання літньої королеви більшість британців називають одягом "веселої бабусі" через велику кількість квітів на її костюмах і капелюшках, — розказує київський стиліст Маргарита Соколова. — Усе носить за чітким графіком. Якщо Єлизавети ІІ була в червоному під час поїздки на південь Англії, цей колір не має повторитися у її вбранні протягом трьох-чотирьох місяців.

Найдорожчою була весільна сукня із шовку кольору слонової кістки

Монархиня обходиться британцям у 32 млн фунтів стерлінгів щороку. Із державної скарбниці фінансують ремонт Букінгемського палацу й закордонні поїздки. Сукні Єлизавета ІІ шиє власним коштом. Її статки журнал "Форбс" оцінив у $500 млн.

— Найдорожчою у королеви була весільна сукня, — кажуть британські критики у сфері моди. — Її 1947-го пошив дизайнер Норман Гартнелл із шовку кольору слонової кістки. На платті з намиста і перлів вишили квіти жасмину, аспарагус і крихітні бутони білих троянд. 10 тисяч перлин привезли зі Штатів. Шовк замовили в Шотландії, але напередодні весілля хтось поширив чутки, що його зробили в Італії. З цієї країною Британія тоді ворогувала. За день до весілля сукню навіть планували викинути і замінити на важку атласну. Доки дизайнер не підтвердив документально, що використали китайських шовкопрядів. Тоді діяла карткова система. На плаття пішло 100 карток на одяг. На них можна було вбиратися кілька років.

Королева ощадлива. Постійно вимикає за собою світло, економить на туалетах свого чоловіка. Коли позаторік він захотів оновити гардероб, наказала кравцям пошити йому штани з матерії, купленої королівським двором 51 рік тому.

 

Зараз ви читаєте новину «Півтисячі суконь зношує королева за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути