Ексклюзиви
середа, 30 листопада 2011 06:15

"Перша зарплата становить від 8 до 12 тисяч доларів"

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Віталій Невідомий з дружиною Тетяною під час весілля у серпні. Вони познайомилися в університеті, вчилися разом після другого курсу
Віталій Невідомий з дружиною Тетяною під час весілля у серпні. Вони познайомилися в університеті, вчилися разом після другого курсу

Вінничанин 22-річний Віталій Невідомий 11 листопада з дружиною Тетяною переїхав до американського Сан-Франциско. Його запросили на роботу в головний центр корпорації "Ґуґл".

За день до відльоту зустрічаємося з Віталієм у Вінниці. Він у джинсах та червоному светрі. Високий, худорлявий, білявий, має пряме волосся.

— Знав, що рано чи пізно попаду на роботу в хорошу компанію, бо програмісти не затримуються в Україні, — каже. — Пробував співпрацювати із "Фейсбуком", "Одноклассниками". Листа-запрошення від "Ґуґл" отримав у березні цього року. Написали, що компанія помітила успіхи, яких я досяг при розв'язуванні задач в інтернеті та під час олімпіад.

Про це Віталій нікому не розповів.

— Зразу не говорив ні батькам, ні дівчині, тихенько співпрацював із компанією. Якось подзвонив чоловік із "Ґуґл", почав давати різні завдання. Я відповідав на його запитання, потім виявилося, що то була телефонна співбесіда і я її пройшов.

Власний комп'ютер у Віталія з'явився у восьмому класі.

— До того ми з батьками жили в селі Пояски на Житомирщині. Учився в класі, де було п'ятеро дітей. Потім батьки переїхали у Вінницю. Коли в мене появився комп, грався в ігри, десь через рік чи півтора спробував складати власні простенькі, щось типу тетріса.

Програмуванням захопився на другому курсі технічного університету.

— Шукав задачі в інтернеті й писав до них програми, потім сам складав задачі. За п'ять задач із розв'язком у Росії платять 200 доларів. За такі ж, але для Штатів, — 500. Мені часто сняться задачі й розв'язки до них. Коли готуюся до олімпіади, по кілька місяців не встаю з-за компа.

На співбесіду до компанії в Каліфорнії поїхав у червні цього року.

— Мене запитали, де я хотів би працювати. Вибрав центральний офіс у Сан-Франциско, бо він займається всім: програмуванням, створенням проектів, виправленням помилок і написанням програм. Англійську знаю погано, але на рівні програмування читаю будь-яку задачку. Офіс у них симпатичний. Поряд багато ресторанів і кафе. Ціни на харчі лише трохи вищі, ніж у нас. Американці помішані на натуральній їжі. "МакДональдз" побачив лише один, і той у російському кварталі.

Аби перебратися на нову роботу, Віталій отримав кошти, суми називати не хоче. В інтернеті є відгуки колишніх працівників компанії:

"На переїзд у середньому нові роботодавці дають 2 тисячі доларів, — пише на своїй сторінці  програміст Олександр Харченко. — Перша зарплата становить від 8 до 12 тисяч доларів. У середньому програміст у Штатах отримує 200 тисяч доларів на рік. Крім того, фірма виділяє додаткові гроші: 8 тисяч на рік на освіту, 5 тисяч для тих, хто планує всиновити дитину. Доплачують працівникам, які їздять на роботу велосипедами".

Перші три місяці Віталій із дружиною мешкатиме в квартирі, яку надасть фірма.

— Керівництво просить знайти житло якнайшвидше. Цікавився цінами на оренду квартири — це близько 1,5 тисячі доларів. Чим далі від офісу, що в Силіконовій долині, тим дешевше.

Віталій оженився у серпні цього року. З дружиною познайомився в університеті, вчилися разом із другого курсу.

— Ми зустрічалися всього кілька місяців. Сам не зрозумів, як одружився. Таня хоч і програміст, але не захоплюється програмуванням так, як я. Не уявляю, що вона робитиме в Штатах.

Зараз ви читаєте новину «"Перша зарплата становить від 8 до 12 тисяч доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути